Ki ne vágyna a friss fűszerekre és a könnyű húsokra a nyár közepén? Általában a grillezés nemcsak jó móka, hanem egészséges és gyorsan készíthető vacsorát kínál – azoknak, akik kertes házban élnek. Na de mi legyen azokkal, akik az emeletes házakban vágyakoznak a grillezett ételek után?
„Nekem sikerült erre is remek megoldást találnom – írja a grill receptversenyre nevező olvasónk, Melinda –, ugyanis az interneten egy remek kis elektromos, pörgő-forgó nyárssütőre bukkantam, és azzal kezdtem el otthon a harmadik emeleti kis konyhámba becsempészni a nyár ízeit.
A legkedveltebb receptünket osztom meg most veletek, ami nagyon finom lett ebben az elektromos sütőben is, és mindenkit biztatok, otthon is készítsen ilyen finomságot, elég hozzá egy grillserpenyő, vagy akár egy kis szendvicssütő is megteszi. A nyár íze mindenkinek jár – még a magas házfalak között is! Ráadásul rendkívül gyorsan elkészül, így nem kell órákig a konyhában lenni a nagy melegben, de akár a téli estéken is melengető lehet egy-egy ilyen nyárssal majd feleleveníteni a nyári emlékeket.”
Fűszeres csirkecombnyárs sok zöldséggel
Hozzávalók 12 db nyárshoz:
A páchoz:
Elkészítés: A megmosott, lebőrözött, filézett csirkecombokat vágjuk fel 3×3 cm-es darabokra, lehetőleg 60 darabra (combonként 20 darabra), 5 darab kerül majd egy nyársra. Hasonló mennyiségűre és méretűre daraboljuk fel a zöldségeket is, amelyek viszont ne legyenek fél cm-nél vastagabbak, majd sózzuk, borsozzuk meg őket (a zöldségeket csak felhasználás előtt), a húsokkal szintén hasonló módon járjunk el.
A pác hozzávalóit keverjük el simára, majd öntsük a húsra, keverjük el vele, majd kb. 2-3 órát letakarva hagyjuk pihenni. Érdemes reggeli után elkészíteni, és ebédig vagy vacsoráig tökéletesen átjárják a fűszerek.
A húsokat és a zöldségeket egymás után szúrjuk szép sorban a nyársra, hagyjunk köztük pár milliméter hézagot, hogy legyen helyük majd a süléskor igazodni. Csirkecombbal kezdjük és fejezzük be a sort, egy nyársra 5 db hús kerüljön.
Ezután helyezzük a nyársakat a grillrácsra vagy a forgó sütőbe, és kb. 15–20 perc alatt süssük szép pirosra őket. Ha grillrácson dolgozunk, akkor 5 percenként érdemes átforgatni a nyársakat, hogy azok egyenletesen süljenek, és ne égjenek meg.
Ezután rakjuk őket egy tányérra, hagyjuk pihenni kb. 10 percet, majd fogyasszuk petrezselymes burgonyával és friss salátával.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptet és a fotót Mikus Melinda küldte. Köszönjük!