Bevallom, az egyik kedvenc grillételem a roast beef szendvics, melyet roston sült fokhagymakrémmel és sült savanyított paprikával szoktam fogyasztani, grillen pirított ciabattával. Jó marhahús vásárlásához szerencse is kell – vagy egy megbízható hentes –, így nyugodtan helyettesíthetjük bőrös kacsamellel, nem fogunk csalódni.
Az egyik legnagyszerűbb grillhús a kacsamell. Hamar elkészül, és az íze az enyhén füstös, ropogós bőr miatt egészen elképesztő. 12-15 perc alatt elkészül, attól függően, hogy rózsaszínen – amúgy rozé módra – szeretjük, vagy egy picit jobban átsütve. Egy dolgot javasolnék viszont: teljesen ne süssétek át, inkább médiumra készítsétek. Én úgy szeretem, ha a kellős közepe enyhén rózsaszín marad, de nem csöpög belőle a húsnedv. A grillezéssel kapcsolatos személyes tapasztalataimról itt olvashattok >>
A rozé kacsamell
Sütésének titka, hogy közepes hőfokon a bőrével lefele kezdjük, hogy minél több zsír kisüljön belőle, közben pedig kellemes, ropogós legyen a végeredmény. 8-10 perc alatt érjük el ezt az állapotot, a másik felét pedig 2-3 percig sütjük, és langyos helyen pihentetjük a húst tálalásig.
A kísérők
A fokhagymát gumóstól, egészben, a kápiapaprikával együtt grillrácsra tesszük, és feketedésig sütjük. Miután megsültek, 10 percre jól zárható dobozba tesszük, így a héjuk fellazul a gőzben, és könnyen eltávolítható.
Savanyított kápiapaprika
Hozzávalók:
Elkészítés: Az összetevőket felforraljuk, majd leszűrjük. Ebbe a páclébe tesszük a héjától megszabadított, kimagozott és csíkokra vágott sült paprikát.
Sült fokhagymakrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A sült fokhagymagerezdeket villával szétnyomkodjuk, majd a tojás sárgáját és a mustárt belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és folyamatos keverés mellett szépen óvatosan hozzáadagoljuk az étolajat. Ha sima állagot szeretnénk, akkor botmixerrel rásegíthetünk.
A kenyér és az összeállítás
A ciabattát lapjában félbevágjuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és grillen megpirítjuk. A megpirított ciabattára kenjük a fokhagymakrémet. A megsült kacsamellet egészen vékony szeletekre vágjuk, és elrendezzük a ciabattán. A savanyított kápiapaprikát csíkokra vágjuk, és a kacsamellre halmozzuk.
A tetejére én parmezánt és rukkolát tettem, valamint pár csepp fokhagymakrémet, hogy teljes legyen az élvezet.
Jó étvágyat!