Írd be, mit keresel:

Áfonyás-sajtkrémes pite, a legújabb kedvenc

Megjelent a piacokon és a zöldségüzletek polcain a friss áfonya, így használjuk ki a lehetőséget, és készítsünk sok-sok finomságot belőle. Nálunk nagy kedvenc a sajttorta, az áfonya szintén, így a kettőt összepárosítva született meg ez a finom sütemény. 

Cookta - 2016.07.16.
Áfonyás-sajtkrémes pite, a legújabb kedvenc

A tészta egy linzertészta, melyet én mindig házi zsírral készítek, mert sokkal omlósabb lesz, mint amikor vajjal készül – persze azért vajjal is nagyon finom, ha valaki idegenkedik a zsírtól, nyugodtan használjon vajat. A töltelékbe mascarpone kerül, melytől légiesen könnyű és habos réteget kapunk. Az omlós tészta és a pillekönnyű töltelék között pedig megbújik a friss áfonya.

Forrás:
Kard Éva

Áfonyás-sajtkrémes pite

Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy zsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (kicsi)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ahogy említettem, én házi sertészsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük és tenyérrel kissé lapogassuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Vagy még jobb, ha enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtjuk ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemeljük a tepsibe.

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön, és közben készítsük el a tölteléket.

A töltelék hozzávalói:

  • 40 dkg mascarpone (esetleg túró vagy ricotta)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
  • 3 db tojás (közepes)
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Valamint:

  • 30 dkg áfonya
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés: Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és robotgéppel keverjük jó habosra. Ezután adjuk hozzá a mascarponét (vagy a túrót, ricottát), a citrom levét és reszelt héját, valamint a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez.

Az áfonyát alaposan mossuk meg, csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta nedvesség.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, szórjuk meg a darált dióval és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35–40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet, hogy a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és szépen fel tudjuk majd szeletelni.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A tésztája nagyon finom omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió és az áfonya.
 

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.