Írd be, mit keresel:

Így készül a békebeli süti, a piskótatekercs

A piskóta rengeteg sütemény alapja, nagyon finom, de egyszerűsége mellett meglehetősen nehéz műfaj: isteni, könnyű, ha jól van elkészítve, és morzsálódós, fojtós, ha nem sikerül tökéletesre. Nem bonyolult az elkészítése, de fontos a jó recept, és érdemes néhány dolgot betartani – amit mutatunk is videónkban!

Cookta - 2016.07.16.
Így készül a békebeli süti, a piskótatekercs

A piskótatekercs rengeteg variációban készülhet: az alap a soktojásos fehér piskóta hagyományosan házi baracklekvárral töltve, de készíthetjük kakaós változatban málnadzsemmel, darált dióval, mandulával vagy mákkal gazdagított piskótával, tejszínes vagy mascarponés krémmel. Piskótarolád az alapja a franciák kedvelt ünnepi süteményének, a fatörzs tortának is (bûche de Noël), ami karácsonykor körülbelül annyira elmaradhatatlan náluk, mint nálunk a bejgli.

Forrás:
Hámori Zsófia

A tökéletes piskóta sütése megkíván egy kis tapasztalatot, illetve fontos, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük.

A piskótaroládnál fontos, hogy a kisült piskótát még melegen tekerjük fel, majd ha kihűlt, kitekerjük, megkenjük, visszatekerjük. Ha kihűlés után próbálkoznánk a tekeréssel, törni fog a tészta…

Objektum doboz

Piskótatekercs lekvárral

Hozzávalók 2 tekercshez:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 üveg házi baracklekvár
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habverővel krémesre keverjük. Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta! Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. 

A tésztát kettéosztjuk, majd egyik felét egy sütőpapírral lefedett sütőlapra simítjuk, és 170 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Utána ugyanígy járunk el a másik adaggal is.

Kivéve onnan kicsit hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük. 20 perc pihentetés után kitekerjük, és megkenjük lekvárral. Feltekerjük, levágjuk a két szélét, majd megszórjuk porcukorral. Szeletelve tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.