A bögrés kevert sütik összeállítása percek alatt megvan, hiszen nem kell méregetni az alapanyagokat, mivel egy bögrével – vagy pohárral – mérjük ki a hozzávalókat. Nem mindegy azonban, mekkora bögrét ír a recept, hiszen a tojás, sütőpor arányaira is figyelni kell, hogy tökéletes legyen a sütink.
Ennél a receptnél 2,5 dl-es bögre a mértékegység, ezzel mérjük ki az alapanyagokat! A sorrend nem mindegy, és érdemes krémesre, fehérre keverni a tojásokat a cukorral, mert ettől lesz igazán könnyű – a sütőpor mellett – a kisült sütemény. Az alaptésztát fűszerezhetjük fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, mindkettő jól illik a sárgabarackhoz, de készülhet kakaósan is, ebben az esetben a liszt egy részét váltsuk cukrozatlan kakaóporra, mutatós és finom is lesz, ha pedig még egy kis durvára vágott diót is keverünk a tésztába, fellengzősen nevezhetjük zserbó-pitének is. 😉
Ez a tejfölös kevert alaprecept nagyon jól variálható, és természetesen nem csak sárgabarackkal működik: nyugodtan kipróbálhatjuk meggyel, ribizlivel vagy szederrel, málnával pöttyözve, egressel, eperrel, de akár ringlóval, felezett szilvával, szeletelt körtével is.
Sárgabarackos kevert pite
Hozzávalók:
A tésztához:
A tetejére:
Elkészítés: A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel szép habosra, krémesre verjük. Hozzáadjuk a tejfölt és az olajat, ezzel is simára keverjük, majd két adagban a sütőporral elkevert liszttel is simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, a tetejét kirakjuk a felezett és magozott sárgabarackkal, megszórjuk egy kis cukorral, és 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt megsütjük.
A receptet és a fotót Onozó Vincéné küldte. Köszönjük!