Írd be, mit keresel:

Burgonyapavé, a francia rakott krumpli

Ehhez az elképesztően elegáns és hihetetlenül finom körethez csupa kellemes emlékem fűződik. Hat éve kaptam életem első komoly szakácskönyvét, melyet Charlie Trotter írt. Azok az ételek – és főleg az a filozófia, melyet találtam benne – inspiráltak arra, hogy magasabb szinten foglalkozzak az ételkészítéssel.

Cookta - 2016.07.18.
Burgonyapavé, a francia rakott krumpli

Azóta is őt tartom képzeletbeli mentoromnak. Nos, ebben a könyvben pillantottam meg ezt a különleges köretet, melyet azóta számtalan alkalommal készítettem el, és mindig hihetetlen sikert arattam vele. Egy éve pedig ezt a köretet vittem a Konyhafőnök castingjára, és szerintem ennek is volt köszönhető, hogy sikerült a műsorba bejutnom. 🙂

Forrás:
Mikes Márk

Az alábbi videóban megmutatom nektek, hogyan készül, és miért is pavé (kövezőkocka) a neve. 🙂 Próbáljátok ki ti is, és nyűgözzétek le a vendégeiteket!

Objektum doboz

Burgonyapavé (francia tejszínes rakott krumpli)

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb krumpli
  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 1,5 dl olvasztott vaj
  • 4 dl tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • kakukkfű

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, a tejszínhez adjuk, ahogy a sót és a borsot is, elkeverjük. A burgonyát és az édesburgonyát meghámozzuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk.
 
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és az alját kirakjuk egy sor szeletelt édesburgonyával, majd meglocsoljuk a vajas tejszínnel, megszórjuk egy kis kakukkfűvel, majd szeletelt krumpliréteg következik, amit szintén meglocsolunk a vajas tejszínnel, és megszórjuk kakukkfűvel. Így folytatjuk felváltva a rétegezést, amíg tartanak az alapanyagok.

A tetejére is sütőpapírt teszünk, majd lesúlyozzuk, és súly alatt sütjük 175 fokos sütőben 90 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd levesszük a súlyt és a karimát is, szeleteljük (csak hidegen lehet igazán szépen), és forró sütőben átmelegítjük tálalás előtt.

Forrás:
Mikes Márk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.