A kevert tésztájú joghurtos, kefires sütemények népszerűsége verhetetlen, akárcsak a rétesé. Na most képzeljük el a kettőt egyben, ráadásul meggyel pöttyözve! Egy egyszerű, de különleges recept következik!
Ez a süti egy egyszerű bögrés süti, azzal a kis csavarral, hogy réteslapok közé kerül a kevert tészta és a gyümölcs, így rögvest izgalmasabb és különlegesebb lesz. A bögrés kevert süteményekben az a jó, hogy nem kell mérlegen kiporciózni a mennyiségeket, hanem egy bögrével – vagy pohárral – mérjük ki az alapanyagokat. Itt most a joghurtos pohár a mérce!
A sütemény előkészítése gyakorlatilag 5 perc, összeállítása is körülbelül ugyanennyi – igaz, a meggymagozást nem számoltuk, de erre befoghatunk egy szorgos családtagot… 😉 A többi a sütő dolga. Következzen Klári jól bevált receptje!
Különleges meggyes pite
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Veszünk egy nagyobb tálat, beleöntjük a joghurtot, a kefirt, a cukrot, vaníliás cukrot, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és ezzel is simára keverjük.
Egy 23 x 39 cm tepsit kikenjük olajjal, majd 3 réteslapot teszünk az aljára úgy, hogy mindegyiket megkenjük kevés olajjal. A kikevert tésztánk felét belesimítjuk a tepsibe, a magozott meggy felével megszórjuk. Ismét 3 réteslap következik, amivel betakarjuk a meggyet, közben rétegenként megkenjük olajjal. A maradék tésztát rásimítjuk a rétestészta tetejére, végezetül rászórjuk a megmaradt magozott meggyet. A tetejét befedjük 2 olajjal megkent réteslappal. A maradék olajat elkeverjük 1 evőkanál tejföllel, és a réteslap tetejét megkenjük vele.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és kb. 60 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk langyosra hűlni, mert így könnyebb szeletelni.
A tetejét megszórjuk porcukorral, így tálaljuk.
A receptet és a fotót Szekeres Lajosné Klári küldte. Köszönjük!