Írd be, mit keresel:

Hogyan fagyasszunk, hogyan olvasszunk?

Ha hőség van, akkor érik a gyümölcs. Piroslik, sárgállik a zöldség, és olvad a kolbász. Az édes kajákban boldogan szaporodnak a bacik, a kis szalmonellák viháncolva éneklik, hogy nyár van, nyááár, tarka lepke száll virágra, zümmög száz bogár. Például a légy, aki mindent megmász, még a frigóban is.

Cookta - 2016.07.19.
Hogyan fagyasszunk, hogyan olvasszunk?

Igen, ha nem vigyázunk, a kis furfangos legyek imádnak besettenkedni a frigóba, és ott önfeledten belemászni a kenőmájasba, mert hová máshova lenne a legtutibb belepetézni öt perc alatt? Aztán hidegtől megdermedten, szédülten belehullani a levesbe, kit érdekel, ha eljő a fulladásos halál, hát kell-e ennél méltóbb és szebb befejezés?

Na jó, nem csak a legyekről meg a bacikról van szó, amikor nyár van és érik a gyümölcs meg a miegymás. Hanem arról is, hogy míg a tücskök mindent csak befalnak és egész nyáron csak hegedülnek, addig a hangyák szorgalmasan gondolnak a télre is, és eltesznek maguknak a pirosló és sárgálló gyümölcsökből és miegymásokból, méghozzá jó mélyre a fagyasztóba, ahol a légy se jár, hogy aztán a havas időkben elővegyék, kiolvasszák, és jól megegyék meggyes pite formában vagy akárhogy. Nem árt viszont tudni, milyen szabályai vannak a fagyasztásnak és olvasztásnak, mert ha nem vigyázunk, télre csak egy nagy placcs marad a kiolvasztott barackból, nem is beszélve a tóból fogott friss halacskánk fellangyult állapotban eregetett illatáról.

Forrás:
iStock

Vajak, vajkrémek, túrók
Csomagolás: Az eredeti csomagolásban fagyasszuk le. Ha nagyon megpuhult, tegyük bele még egy zacskóba. 
Tipp: A sózatlan, natúr vaj tovább eláll a fagyasztóban! 
Meddig tárolható: 3-4 hónapig
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 12 óra, szoba-hőmérsékleten 2 óra

Egész hal vagy egész csirke
Előkészítés: belezzük ki, a halat pikelyezzük le, a csirkének vágjuk ki a zsírtasakját. Jól mossuk meg hideg vízben, szárítsuk le.
Csomagolás: Hűtőzacskóban vagy alufóliában
Meddig tárolható: A csirke 3-5, a hal legfeljebb 3 hónapig
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 5-10 óra, szoba-hőmérsékleten 3-5 óra

Halszeletek vagy csirkeszeletek
Előkészítés: Mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyünk fagyasztó papírt (sütőpapír is jó) a szeletek közé. 
Csomagolás: Hűtőzacskóban vagy alufóliában
Meddig tárolható: A csirke 3-5, a hal legfeljebb 3 hónapig
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 5-10 óra, szoba-hőmérsékleten 3-5 óra

Alma
Előkészítés: Hámozzuk meg, szeleteljük vagy kockázzuk fel, és rövid időre dobjuk lobogó vízbe (blansírozzuk), majd szárítsuk le.
Csomagolás: Hűtőtasakban 
Tipp: Az almaszeletek közé szórjunk egy kis cukrot
Meddig tárolható: 9 hónapig
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 7-8 óra, szoba-hőmérsékleten 3-4 óra

Őszibarack, szilva, bogyós gyümölcsök
Előkészítés: Magozzuk ki, vágjuk félbe a szilvát és barackot, az apró gyümölcsöket nem kell, majd tegyük tálcára, rakjuk a fagyasztóba, majd ha megfagytak, akkor porciózzuk hűtőtasakba.
Csomagolás: Hűtőzacskóban
Tipp: A barackot csepegtessük meg citromlével, így megmarad a gyümölcs színe
Meddig tárolható: 9 hónap
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 7-8 óra, szoba-hőmérsékleten 3-4 óra

Forrás:
iStock

Zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
Előkészítés: Tisztítsuk meg, daraboljuk és blansírozzuk
Csomagolás: Hűtőtasakban, melyből préseljük ki a levegőt 
Meddig tárolható: 12 hónapig
Kiolvasztani nem kell, fagyottan is mehetnek a levesbe

Marha-, bárány- és sertéshús
Előkészítés: Mossuk meg, szárítsuk le, és daraboljuk fel a megfelelő nagyságúra. 
Csomagolás: Alufóliában vagy hűtőzacskóban
Meddig tárolható: 4-6 hónap
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 5 óra, szoba-hőmérsékleten 2 óra

Hússzeletek
Előkészítés: Mossuk meg, töröljük meg, és a szeletek közé tegyünk fagyasztó papírt
Csomagolás: Hűtőtasakban 
Meddig tárolható: 4-6 hónap
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 5 óra, szoba-hőmérsékleten 2 óra

Darált hús
Előkészítés: Osszuk szét a kívánt adagokra (mindig jobb két kis csomagot elővenni, mint egy túl nagyot feleslegesen kiolvasztani…) 
Csomagolás: Hűtőtasakokban
Meddig tárolható: 1-2 hónap
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 6 óra, szoba-hőmérsékleten 1-2 óra

Kolbászfélék
Előkészítés: Mossuk le, töröljük meg
Csomagolás: Hűtőtasakban 
Meddig tárolható: 3 hónap
Kiolvasztási idő 50 dkg esetén: hűtőben 6 óra, szoba-hőmérsékleten 2 óra

Fontos tudni! 
– A különféle csomagolásokra mindig írjuk rá, hogy mit tartalmaznak
– Írjuk rá a zacskókra a lefagyasztás időpontját is!
– A fagyasztóban tároljuk elkülönítve a hús-, a zöldség- és a tejtermékeket, fagylaltokat! 
– Amit egyszer már kiolvasztottunk, sose fagyasszuk vissza!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.