Grillezni nemcsak a saját kertünkben, erkélyünkön, jól felszerelt körülmények között lehet, hanem kempingezés, túrázás alkalmával is – ám ebben az esetben sem kell lemondanunk az izgalmas, fűszeres fogásokról. Erre bizonyság Ági rozmaringos grillezett vaddisznóhátszíne, amit cseresznyés chutney-val és parázsburgonyával készített.
A Boldog Kukta blog szerzője, Ági, horgásztúrán járt, ahol a tógazdától kapta ajándékba a fiatal vaddisznó húsát. Természetesen sertéshúsra is cserélhető, akkor más jellegű, de mégis ínyenc ételt kapunk.
„Mivel hordozható grillünk kapacitása nem teszi lehetővé, hogy tetemes húsokkal pakoljuk meg a rácsot, így fel kellett vágni a hátszínt. De hogyan? Egy strapabíró vadászkés, egy gumikalapács és egy deszka szükséges csak hozzá! 🙂 Végső megoldás, de hasznos! Takaros 4-5 cm vastag szeleteket vágtunk a húsból. Egy fiatal, 30 kg-os állat húsáról beszélünk, így még a komolyabb érlelés, pácolás sem hiányzott nekem.”
Grillezett rozmaringos vaddisznóhátszín cseresznye-chutney-val és parázsburgonyával
Hozzávalók 2 személynek:
A húshoz:
A chutney-hoz:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A hússzeleteket bedörzsöltem sóval, frissen őrölt fekete borssal, és gazdagon megszórtam rozmaringgal, majd meglocsoltam olívaolajjal. Majd irány a forró rács. A grillünknek van fedele is, és a levegőáramlás is szabályozható, így a hús szaftosabb marad, ha rárakjuk a tetejét. Körülbelül 15-15 percet vett igénybe a sütés.
Közben nekiláttam a mobilkonyhámban a főzésnek. Bő vízben feltettem főni a parázsburgonyát, és körülbelül 20–25 perc alatt elkészítettem, leszűrtem és félretettem.
Majd jött a chutney. A gyümölcsöt kimagoztam, és a serpenyőbe tettem. Felaprítottam 20 dkg lilahagymát, és ez is ment a cseresznye után. Megszórtam gazdagon cukorral, majd egy ág rozmaringot adtam hozzá egészben, és némi vaj is került hozzá. Tűzre került, és körülbelül ezt is 20–25 percig főztem. Minden megpuhult egy picit, de nem főtt szét. Bőven elég volt neki ennyi idő.
Már csak a tálalás maradt hátra. A parázsburgonyára ráhalmoztam a húsokat, és meglocsoltam a cseresznyés mártással. Egyedi és finom ízkombináció született így!
A receptet és a fotót Tóth-Nacsa Ágnes küldte. Köszönjük!