Az egyik legkedveltebb nyári leves, a gyümölcslevesek királynője, amit készíthetünk klasszikusan, de belevihetünk egy kis csavart – csak nyerünk vele! Mindenmentes és ínyenc változatot is mutatunk a klasszikus mellett!
Kellemesen friss, fanyar, édes és hűs a hideg meggyleves – mindezt egyszerre tudja, kanalazhatjuk levesként jól behűtve, de akár desszertként is, vagy csak úgy, hűsítőnek a forró délutánokon. Hagyományosan lisztes tejföllel behabarva készül, de sűríthetjük vaníliás pudingporral elkevert tejjel vagy tejszínnel, de legújabb kedvencünk minden nélkül készül, önmagával sűrítve, mennyei! Igaz, az ínyenc fehérboros változatnak is nehéz ellenállni. Mindjárt mutatjuk is a lehetőségeket…
Klasszikus pudingos meggyleves
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaníliás pudingpor, 1,5 dl tejszín, 1 rúd fahéj és 3-4 szem szegfűszeg
Elkészítés: A kimagozott meggyet a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel feltesszük főni 1 liter vízzel, majd 5-7 perc forrás után a vaníliás pudingporral elkevert tejszínhez adunk egy merőkanállal a forró léből, elkeverjük, majd a levesbe öntjük, és még 2-3 percig gyöngyöztetve főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehűtjük, így kínáljuk.
Mindenmentes meggyleves egészségesen
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 4 evőkanál méz, 1/2 citrom, 1 rúd vanília
Elkészítés: A kimagozott meggyet feltesszük főni 1 liter vízzel, majd 5-7 perc forrás után levesszük a tűzről, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd ha már nem túl forró, hozzáadjuk a mézet, és robotgéppel kicsit összeturmixoljuk – ízlés szerint darabosabbra vagy krémesebbre. Lehűtjük, jéghidegen tálaljuk – isteni!
Ínyenc meggyleves fehérborral és meggymaggal
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 4 evőkanál cukor, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 1 rúd fahéj, 3 dl tejszín
Elkészítés: A meggyet kimagozzuk, de a magokat nem dobjuk ki, hanem egy kis lábasba tesszük, közülük néhányat meg is törünk. Hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, a citrom vékonyan levágott héját és kifacsart levét, ráöntjük a bort, és lefedve 5 percig főzzük, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük az értékes, fűszeres levet, hozzáadjuk a kimagozott meggyet és 7-8 dl vizet, felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről, és kihűtjük. Ha már szobahőmérsékletű, belekeverjük a tejszínt, és a hűtőbe tesszük tálalásig.