Írd be, mit keresel:

Banános Joe és Banana Split egy pihenős délutánra

Ha nem is klasszikus értelemben gasztrofilm, mégis egy olyan könnyű és kedves film, aminek egy étel, a banán a főszereplője – természetesen Bud Spencer mellett. Ha már láttuk is, jólesik időnként újra megnézni – a film a cikkünkben megtekinthető –, és egy banános desszertet is ajánlunk mellé.

Cookta - 2016.07.24.
Banános Joe és Banana Split egy pihenős délutánra

Banános Joe (Bud Spencer) egy aprócska faluban él Dél-Amerikában, távol a civilizáció zajától, jó barátságban a helyiekkel, és banánkereskedelemmel foglalkozik: csónakján viszi be a városba a termést, és szegényen, de boldogan élnek. Egészen addig, míg a helyi maffia rá nem akarja tenni a kezét a banánkereskedelemre. Joe nem hagyja magát, elindul, hogy megszerezze az üzlethez szükséges hivatalos papírokat, ám a városban elkezdődik a kalamajka…

Objektum doboz

Mit is ajánlhatnánk a film mellé, ha nem egy klasszikus banános receptet? A Banana Split a világon mindenhol ismert és kedvelt úgynevezett fagylaltos tányérdesszert. Sokféle változatban létezik, az eredeti 1904-ben született, Pennsylvaniában, ahol egy David Evans Strickler nevű 23 éves patikusgyakornok, a fagylaltok rajongója álmodta meg a desszertet. Akkora sikere volt, hogy el is hagyta a szakmáját, és árulni kezdte az akkor még csak 2 gombóc fagyiból, félbevágott banánból, tejszínhabból álló desszertet – így be is vonulva a gasztrotörténelembe. 

Sok változatban létezik, Amerikában a leggyakrabban 3-féle fagyival – eper, csoki, vanília – és 3-féle szósszal – ananász, eper és csokoládé – készítik, tejszínhabbal és maraschino likőrben eltett cseresznyével díszítve tálalják. Mivel ez a változat már túl sokféle alapanyagot feltételez, mi egy egyszerűbb, de isteni „receptet” mutatunk.

Forrás:
iStock

Banana Split

Hozzávalók – személyenként:

  • 1 banán
  • 3 gombóc vaníliafagylalt
  • kevés mogyoró
  • csokiöntet
  • tejszínhab

Elkészítés: A mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd vágódeszkára öntve durvára vágjuk.

A banánt meghámozzuk, félbevágjuk, tányérra tesszük úgy, hogy hajót formázzon, és 3 gombóc vaníliafagyit gombócolunk a banáncsónakba. Meglocsoljuk csokiöntettel, megszórjuk a mogyoróval, és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Forrás:
Imgwide.com

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.