A legtöbben képtelenek ellenállni a cukros dolgoknak, mert már a függői lettek. Ráadásul minden évszaknak megvan a szezonális kedvence, a hideg időszakban például szeretjük agyoncukrozni a teánkat, ilyenkor a kánikulában pedig semmi másra nem vágyunk, csak egy gombóc cukorra, azaz fagyira.
De mi lenne, ha most megfékeznénk az őrült cukorfogyasztást? Nem kell magunkat megfosztanunk semmitől, csupán érdemes néhány változtatást beiktatnunk a mindennapokba.
Napkezdés meleg citromos vízzel
Ha meleg citromos vízzel indítjuk a napot, a vércukorszintünk nem fog megemelkedni, valamint ez az ital segít az emésztésben is. Emellett jótékonyan hat az epeműködésre és a gyomorsav-termelésre. A citrom vízben oldódó rostot is tartalmaz (pektin), melynek köszönhetően kevésbé fogunk a cukrok, illetve a feldolgozott ételek után sóvárogni!
Cukorpótlás sztíviával és nyírfacukorral
Mielőtt egy termék a bevásárlókosárba kerül, érdemes egy pillantást vetni az összetevők listájára is. Azok, amelyeken alacsony/csökkentett zsírtartalom, kalória- vagy zsírmentes felirat szerepel, a legtöbb esetben tele vannak cukorral. Ezért jó megismerkedni közelebbről is olyan édesítőszerekkel, melyek az ízlelőbimbóinkat nyugtatják, de a szervezetet nem károsítják. Remek választás lehet például a sztívia (stevia) vagy a nyírfacukor (xylitol). Ez utóbbi egy természetes cukoralkohol, melynek ugyanolyan az édesítőereje, mint a cukornak, de a glikémiás indexe alacsonyabb. A sztíviának szintén nagyon alacsony a glikémiás indexe, és nem emeli meg a vércukorszinteteket, mint a sima cukor.
További tudnivalók, tanácsok, tippek és trükkök a cukorszegényebb életmódért >>