Ha tengerparton nyaralunk, kihagyhatatlanok a grillezett halak, tengeri finomságok. Ezeket a helyi éttermekben is megkóstolhatjuk, de a piacon frissen is beszerezhetjük, hogy a kempingben vagy az apartmanunkban magunk elkészítsük.
Így tette ezt Szabina is, aki ezt a remek fűszeres grill polip receptjét küldte, egy kis élménybeszámolóval egyetemben: „Isztriai nyaralásunk alatt kisfiam külön kérésére készítettem el ezt a grillezett polipot. Porec városába látogattunk el egy kis halpiacra, ahol egy végtelenül kedves halárus néni segített kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb példányt. Mivel egyenesen a tengerből érkezett, így tisztítatlan állapotban kaptam kézhez. Az árus pár perces oktatás keretében elmondta, hogyan tudom megtisztítani, és hogy mire figyeljek az elkészítése során. A 'falhoz csapkodva puhítjuk' tanácson jót mosolyogtunk, de mint utólag kiderült, ez egy igen hasznos trükk.
Grillezett polip
Hozzávalók:
Elkészítés: Kezdésként jöhet az említett puhítás, amit úgy oldottam meg, hogy a polipot jó sokszor a konyhapulthoz csapkodtam (ezt egy vágódeszkán klopfolóval is elvégezhettem volna, de én ragaszkodtam a hallottakhoz).
A polip megtisztítása nem nehéz feladat, de fontos, hogy határozott mozdulatokkal távolítsunk el minden olyan részt, ami nem ehető. Először a fejrészen található légzőszervét tisztítjuk meg, mégpedig úgy, hogy a kis zsákocskát kifordítjuk, és a belsőségeket kiszedjük. Majd következik a szeme, amit azért fontos eltávolítani, mert a benne lévő tinta elkeseríti az ételt. A polip szájszerve a karok között található, ami egy erősebb nyomással alulról kinyomható.
A megtisztított polipot előfőzzük. A főzővízbe sót, borsot, felkarikázott vöröshagymát és 2 db citromot teszünk, aminek a levét előtte belefacsarjuk. Mérettől függően 20–30 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni a főzőlevében.
Ez idő alatt elkészítjük a kenegetéshez szükséges páclevet. Olívaolajba színes borsot őrölünk, sózzuk, majd néhány gerezd fokhagymát zúzunk bele. A kempingünk különlegessége volt, hogy hatalmas rozmaringbokrok nőttek mindenhol, így ezt az összetevőt sem tudtam kihagyni belőle. Ízlés szerint rozmaringgal fűszerezhetjük a páclevet.
Ha kihűlt a polip, feldaraboljuk. A fejrészről levágjuk a karokat, és a páclé egy részét belemasszírozzuk a darabokba. Hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a polip átvegye a pác ízét.
A grillsütőt felforrósítjuk, megkenjük olívaolajjal, majd ráhelyezzük a már bepácolt polipot. A páclébe egy rozmaringágat mártunk, és ezzel sűrűn kenegetve a polip minden oldalát megsütjük.
Fenyőmagos friss salátával és citromkarikákkal tálaljuk.”
A receptet és a fotót Királyné Sári Szabina küldte. Köszönjük!