Bár a nagyobb boltokban és zöldségeseknél elsősorban tavasszal népszerű a rebarbara, piacon egész nyáron találkozhatunk vele. A savanykás gyümölcs frissítő a nyári melegben is, érdemes belőle üdítő desszertet készíteni.
A rebarbara a sóskafélék családjába tartozik, hasonlóan savanyú íze is erről árulkodik. Szinte mindenütt megterem, napos helyre ültetve bőségesen hozza hatalmas, burjánzó leveleit, míg árnyékos részen a levélnyelek karcsúak maradnak – nekünk pedig minél vastagabb, húsosabb levélnyélre van szükségünk, hiszen ez a rebarbara fogyasztható része.
Ha piacon vagy zöldségesnél jutunk hozzá, figyeljünk arra, hogy friss, lédús legyen. Ha feszes, nehezen hajlítható a rebarbara, illetve ha a körmünket belenyomva a húsba nedv szivárog ki, akkor biztosan friss példánnyal van dolgunk.
A rebarbarát érdemes alaposan, figyelmesen meghámozni, késsel finoman lehúzva a külső bőrt, és ha nagyon szálas, akkor attól is megszabadítani.
A vaníliával jól harmonizál, vaníliás pudingporral és egy kis tejföllel pedig egyszerűen készíthetünk belőle frissítő gyümölcsös pudingot.
Rebarbarapuding
Hozzávalók:
Elkészítés: A rebarbarát megpucoljuk, 1,5–2 centis darabokra vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd feltesszük főni. Néhány percig főzzük – nagyon gyorsan megpuhul, és könnyen szét is esik, de ez most direkt jó.
A tejfölt kikeverjük a vaníliás pudingporral és 1 merőkanállal a rebarbarakompót levéből, majd a rebarbarához öntjük, és 1-2 perc alatt kevergetve besűrítjük.
Poharakba, kelyhekbe, tálkákba kanalazzuk, és hagyjuk hűlni, dermedni.
Citromfű vagy menta leveleivel díszítve, akár friss gyümölccsel tálalhatjuk jól behűtve.