Az egyik legelegánsabb és legfinomabb süti szerintem ez a tradicionális német finomság, melynek a neve Baumkuchen, vagyis „fatorta”. Különleges nevét a szerkezetének köszönheti, mely a fa évgyűrűire emlékeztet. Nagyon finom és látványos, miközben elkészítése igen egyszerű. De ne áruljátok el a vendégeiteknek!
Szerencsére nem száraz és még csak nem is fűrészporos – éppen ellenkezőleg! Nagyon puha, finom sütemény, fantasztikus íze a barna vaj karamelles karakterétől és az illatos rumtól lesz ellenállhatatlanul finom. 🙂 A külseje pedig egy tükörfényes csokimáz. Nem lehet kihagyni!
A sütemény sok vékony tésztarétegből áll, amelyek olyanok, akár egy fatörzs évgyűrűi. Vajas kevert tésztából készülnek, amit egyszerűen csak fokozatosan sütünk. Nem bonyolult, csak a sütési technika speciális. A végeredmény pedig fantasztikus! Az alábbi videóból minden kiderül, a részletes recept pedig alatta.
Baumkuchen fényes csokimázzal
Hozzávalók:
A csokimázhoz:
Elkészítés: A vajat egy edényben felolvasztjuk, és óvatosan karamellizáljuk, amíg mogyorós illata lesz és enyhén megbarnul, majd leszűrjük.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a rumot, 1 rúd vanília kikapart magjait, és géppel habosra keverjük. Hozzáadjuk fokozatosan a barna vajat, simára keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és ezzel is elkeverjük, végül a tejjel lazítjuk a tésztát.
Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd 2 dl tésztát öntünk rá, és 250 fokra melegített sütőben 3 percig sütjük. Kivesszük, újabb vékony tésztaréteget öntünk rá, és visszatoljuk 3 percre a sütőbe. Így folytatjuk a rétegezést és a sütést, amíg a tészta el nem fogy. Ekkor kivesszük a formából, és rácson hagyuk kihűlni.
A csokimázhoz a csokoládét keverőtálba tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd a csokira öntjük, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a rumot és az instant zselatint, mixerrel összedolgozzuk, majd bevonjuk vele a tortát. Hűvös helyen pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.