Nyáron szeretjük a könnyű, gyümölcsös desszerteket, és persze a fagyit, a pohárkrémeket és mindenféle hideg habot, amelyekhez jól jön valamilyen izgalmas kiegészítő. Ez a fűszeres sült nektarin éppen ilyen, ráadásul elronthatatlan és mennyei.
Gyorsan elkészíthető finomság a sült nektarin, ráadásul csak 10 percre kell hozzá bekapcsolni a sütőt. Ha esetleg éretlenebb vagy ízetlenebb gyümölcsöt sikerült vennünk, akkor tökéletes megoldás, ha egy kicsit rásegítünk, és fűszeres szirupban először 2-3 perc alatt megpároljuk, majd sütőben karamellizáljuk a nektarint – vagy akár az őszibarackot.
Akár fehér, akár sárga húsú barackkal vagy nektarinnal van dolgunk, néhány fűszerrel egészen káprázatos ízharmóniákat kapunk. A gyakran használt vanília és fahéj mellett bátran kísérletezzünk szokatlanabb, ritkább, illatos fűszerekkel: a gyümölcsökhöz nagyon jól illik a csillagánizs és a gyömbér, de a kardamom és a szegfűszeg is, amelyek íze egy cukros szirupban kioldódik. Ha a gyümölcsöt ebben pároljuk vagy ezzel sütjük, új magasságokba emelhetünk barackot, nektarint, szilvát, almát, körtét – és a sor persze folytatható.
A sült nektarin önmagában is elegáns desszert lehet, de egy-két gombóc fagylalttal, mézes ricottakrémmel, mascarponés habbal még finomabb nyári desszert.
Fűszeres sült nektarin
Hozzávalók:
Elkészítés: Megmossuk a nektarint, félbevágjuk, kimagozzuk. A fahéjat, a szeletekre vágott gyömbért, a csillagánizst, a fahéjat és a vaníliát 2 dl vízbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk. A nektarinokat kettesével 2-3 percig a fűszeres lébe tesszük, kissé pároljuk, majd szűrővel kiemeljük, és sütőtálba tesszük.
A szirupot felére beforraljuk, majd leszűrjük, és a nektarinokat ezzel meglocsoljuk, ráfacsarjuk a citrom levét, és 220 fokra melegített sütőben grillfokozaton 10 perc alatt megpirítjuk.
Tálalhatjuk édes görög joghurttal vagy egy gombóc vaníliafagylalttal.