Írd be, mit keresel:

Fűszeres sült nektarin – fagyi és édes krémek mellé

Nyáron szeretjük a könnyű, gyümölcsös desszerteket, és persze a fagyit, a pohárkrémeket és mindenféle hideg habot, amelyekhez jól jön valamilyen izgalmas kiegészítő. Ez a fűszeres sült nektarin éppen ilyen, ráadásul elronthatatlan és mennyei.

Cookta - 2016.08.02.
Fűszeres sült nektarin – fagyi és édes krémek mellé

Gyorsan elkészíthető finomság a sült nektarin, ráadásul csak 10 percre kell hozzá bekapcsolni a sütőt. Ha esetleg éretlenebb vagy ízetlenebb gyümölcsöt sikerült vennünk, akkor tökéletes megoldás, ha egy kicsit rásegítünk, és fűszeres szirupban először 2-3 perc alatt megpároljuk, majd sütőben karamellizáljuk a nektarint – vagy akár az őszibarackot.

Akár fehér, akár sárga húsú barackkal vagy nektarinnal van dolgunk, néhány fűszerrel egészen káprázatos ízharmóniákat kapunk. A gyakran használt vanília és fahéj mellett bátran kísérletezzünk szokatlanabb, ritkább, illatos fűszerekkel: a gyümölcsökhöz nagyon jól illik a csillagánizs és a gyömbér, de a kardamom és a szegfűszeg is, amelyek íze egy cukros szirupban kioldódik. Ha a gyümölcsöt ebben pároljuk vagy ezzel sütjük, új magasságokba emelhetünk barackot, nektarint, szilvát, almát, körtét – és a sor persze folytatható.

Forrás:
iStock

A sült nektarin önmagában is elegáns desszert lehet, de egy-két gombóc fagylalttal, mézes ricottakrémmel, mascarponés habbal még finomabb nyári desszert.

Fűszeres sült nektarin

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 4-5 nektarin
  • diónyi gyömbér
  • 2-3 csillagánizs
  • 2 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1/2 citrom

Elkészítés: Megmossuk a nektarint, félbevágjuk, kimagozzuk. A fahéjat, a szeletekre vágott gyömbért, a csillagánizst, a fahéjat és a vaníliát 2 dl vízbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk. A nektarinokat kettesével 2-3 percig a fűszeres lébe tesszük, kissé pároljuk, majd szűrővel kiemeljük, és sütőtálba tesszük. 

A szirupot felére beforraljuk, majd leszűrjük, és a nektarinokat ezzel meglocsoljuk, ráfacsarjuk a citrom levét, és 220 fokra melegített sütőben grillfokozaton 10 perc alatt megpirítjuk.

Tálalhatjuk édes görög joghurttal vagy egy gombóc vaníliafagylalttal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.