Az egyik legfinomabb húsú hal a pisztráng, amit ma már szerencsére egyre több helyen frissen is beszerezhetünk. Nagyon omlós, lágy a húsa, kellemesen fűszerezhető, nincs tolakodó „hal íze”, így azok is kedvelik, akik amúgy nem rajonganak a halételekért.
A pisztráng sokféle módon elkészíthető, de kétség kívül az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a grillezés. A hal hasürege adja magát, hogy oda valami fűszert vagy ízesítőt, citromot, fokhagymát, fűszervajat töltsünk. Ennél tovább is mehetünk – mint tette olvasónk, Attila –, aki egy hegyes és éles késsel a pisztrángot kifilézte, és a halat egy színes és fűszeres zöldséges töltelékkel megtöltötte.
Elegáns, könnyű és nagyon látványos fogás, ami bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét, grillezhető kerti partin szabadban, de akár sütőben vagy elektromos grillen is megsüthető.
Zöldségekkel töltött grillezett pisztráng
Hozzávalók 2 személyre:
A körethez:
Elkészítés: A halat megmossuk, leszárítjuk, kifilézzük, beirdaljuk, és citromlével kívül-belül meglocsoljuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kipirítjuk a zsírját. A felesleget leöntjük, és a maradékon megfonnyasztjuk a tisztított és vékony csíkokra vágott zöldségeket és a reszelt fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a fehérbort, és miután a zöldségeket megdinszteltük, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A zsemlét kevés tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és hozzámorzsoljuk a zöldségekhez, hozzáadjuk a tojást, és az egészet összedolgozzuk, ezzel a töltelékkel töltjük meg a halak hasüregét.
A töltött pisztrángokat az előmelegített grillen mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.
A körethez a jázmin rizst megfőzzük, a zöldségkeveréket vajon megpároljuk, és ízesítjük egy kevés sóval.
A töltött pisztrángot a jázmin rizzsel, a párolt zöldségkörettel és citromszeletekkel tálaljuk.
A receptet és a fotót Bakos Attila küldte. Köszönjük!