A horvátországi tengerparti nyaralások emlékét egyszerűen felidézhetjük, ha csevapcsicsát készítünk. A kis omlós kolbászkák biztos sikerre számíthatnak minden kerti partin, főleg, ha többféle húst teszünk bele, és nem marad el a porhanyósságát adó trükkös hozzávaló.
A darált húsból készülő különféle gombócok, pogácsák és kolbászkák népszerűsége töretlen. Bármilyen húsféléből készíthetjük, különféle fűszerekkel izgalmassá tehetjük, és színes salátákkal, jóféle mártogatósokkal tálalva minden elismerést bezsebelhetünk érte, főleg grillen sütve.
A csevap is egy darált húsos sikerdarab, aminek különlegességét nem a fűszerezés adja, hanem az, hogy háromféle húsból – marhából, sertésből és birkából – készül, omlósságát pedig a belekevert szódabikarbónának és szódavíznek köszönheti, ami a hús rostjait kellően fellazítja.
A csevapcsicsát klasszikusan enyhén sózott édes hagymával, ajvárral és kenyérrel fogyasztják, de bátran kínálhatunk hozzá salátát, fokhagymás tejfölt is.
Csevap
Hozzávalók:
Elkészítés: A húsokat lehártyázzuk és kétszer átdaráljuk. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Lefedve 24 órára hűtőbe tesszük.
Másnap vizes kézzel ujjnyi rudacskákat formálunk belőle. Faszénparázs felett, grillrácson szép lassan megsütjük, időnként forgatva.
Hagyományosan sózott, édes hagymát és ajvárt kínálunk hozzá. Jól csúszik utána a kadarka.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!