A sült szalonna és a tojás klasszikus páros, vannak, akik ezzel indítják a napot, de feltétként is megállják helyüket. Érdemes néha azért variálni, és más formában is készíteni ezt a nyerő párost.
Egy könnyű saláta tartalmasabbá tehető például egy kis ropogósra sült baconnel, főtt vagy posírozott tojással. Nemcsak ízeiben lesz izgalmasabb így a saláta, de textúráiban is, akár egy könnyű ebédként önmagában is megállja a helyét.
Olvasónk, Béla pedig olyan különleges öntetet készített a salátához, amiben mustár helyett mustármag van, az olaj és balzsamecet mellett pedig méz és mák, amitől igazi ínyencfogássá válik az egyszerű saláta. Fogyaszthatjuk önmagában, de akár grillezett húsok mellett is megállja a helyét.
Mákos-mézes-mustáros saláta baconnel és posírozott tojással
Hozzávalók:
Elkészítés: A lila hagymát megtisztítjuk, a közepéből 4 vékony szeletet meghagyunk a díszítéshez, a maradékot feldaraboljuk. A szalonnaszeleteket üvegesre sütjük grillrácson vagy serpenyőben.
A mákot, a mézet, a mustármagot, a hagymát, a balzsamecetet, a sót és az olajat mixerrel pépesítjük. A salátakeveréket összeforgatjuk az öntettel, rövid időre hűtőbe tesszük.
Fél liter vizet forrásig melegítünk, beleöntjük az ecetet. A tojást feltörjük, ezután jól megkeverjük a vizet, hogy egy kis tölcsér képződjék benne, majd óvatosan beleborítunk 1 tojást, kb. 3 percig főzzük, majd óvatosan kivesszük.
A salátát egyenlő részre osztjuk 4 tányérra, erre díszítésként 2-2 tojás, 2-2 szelet szalonna és 1-1 szelet hagyma kerül, így tálaljuk.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!