Írd be, mit keresel:

Fogyaszt, gyógyít, szépít – a kefir!

Igen megszerettem a kefirt. Régen mindig csak joghurtot ettem, aztán egy nap teljesen véletlenül találtam egy doboz kis kefirt a hűtőben, fogalmam sincs, hogy került oda. Hőség volt, és nyomasztó pára, lehuppantam hát a tévé elé, és belenyaltam. Apám!

Cookta - 2016.08.08.
Fogyaszt, gyógyít, szépít – a kefir!

Azt kell mondjam, a kefir valami isteni. Nyilván másoknak ez nem újdonság, de engem egészen megdöbbentett. Mintha apró kis buborékok ugrálnának a nyelvemen, kellemesen csíp, persze nem úgy, mint az őrölt bors, és hűs, és fehér, és pajkosan vissza-visszalottyan a kanálról a pohárba (meg a ruhámra.)

Na, azonnal lenyomoztam a kefirt, hogy van-e okom mostantól hűen ragaszkodni hozzá, vagy csak egy estés kaland lesz-e. És igen! A kefir mostantól itt lakhat velem, megtöltheti a frigót meg a hasamat, tekintve, hogy roppant jótékony minden téren. Nyomozásom során az is kiderült, mitől ízlik nekem annyira. Hát attól, hogy alkohol is van benne!!!

Forrás:
iStock

Mi is az a kefir?

Valójában egy sima aludttej, amit a tejbaktérium és az élesztő találkozásából született kis kefirgombák tesznek egyedivé. Hogy mitől pezseg? Hát a tejcukor erjedésekor keletkezett szén-dioxid és alkohol miatt. Na ez az a trükk, amiről a joghurtnak fogalma sincs. 

Mitől hasznos a kefir?

  • kiváló fehérjeforrás
  • van benne probiotikum
  • az élesztő- és baktériumtartalma miatt szuper a bélrendszernek, az emésztésnek, és az immunrendszert is erősíti
  • egy csomó vitamint tartalmaz (A, többféle B, D)
  • egy csomó fontos elemet tartalmaz (pl. kalcium, magnézium, vas, jód), melyek használnak az izmoknak, csontoknak, idegeknek…
  • miközben eltelít, alacsony a zsír- és kalóriatartalma, így szuper diéta-alapanyag
  • serkenti az anyagcserét
  • szépíti a bőrt, akár megesszük, akár a bőrünkre kenjük, ugyanis pakolásként jó arctisztító és hidratálószer
  • nagyon alacsony a laktóztartalma
  • és finom! 

Házilag is csinálhatunk kefirt!

Vegyünk igazi házi tejet (eredetileg kancatejből készítették, de a tehéntej is jó), és a bioboltból szerezzünk be kefirgombát. A tejet forraljuk fel, hűtsük le szoba-hőmérsékletűre, tegyük bele a gombát, és két-három napig rejtegessük sötétben, légmentesen lefedve a spájzban. Ezután szűrjük le, hűtsük be, és jó étvágyat.
A kefirgombát pedig leöblítve, 1-2 naoig vízben tárolhatjuk, de utána etetni kell újabb adag tejjel!

Forrás:
iStock

Vigyázat!

A jóból is megárt a sok! Ne fogyasszunk naponta 1 liternél több kefirt, mert ez nem sör! A tejsavbaktérium-tartalma árthat a bélrendszerünknek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.