Írd be, mit keresel:

Panna cotta – zseniális krémes desszert 3 változatban

Ki ne szeretné a hűsítő, nagyon krémes desszerteket? Főleg, ha pár perc alatt elkészül, és alig kell hozzá valami? Pont ilyen a panna cotta! Alaprecept és variációk – videóval!

Cookta - 2016.08.09.
Panna cotta – zseniális krémes desszert 3 változatban

Az olasz konyha egyik zseniálisan egyszerű és nagyon jól variálható receptje a panna cotta, vagyis szó szerinti fordításban a főtt tejszín. Tulajdonképpen csak tejszín, cukor és zselatin kell hozzá – illetve némi ízesítő, ami alapesetben vanília, de készülhet kardamommal, fahéjjal, kakaóval, kávéval, zöld teával, de akár gyümölcsösen is.

Önmagában vagy egy kis gyümölccsel a tetején is nagyon finom, de készíthetünk gyümölcspüréből zselatinnal réteges tejszínpudingot, vagyis panna cottát, amit egy kis dermedési idő után önthetünk a tejszínes krémre – vagy épp fordítva: alulra is kerülhet a gyümölcszselé, rá pedig a tejszínes réteg.

Forrás:
iStock

Következzen az alaprecept, az utána következő videóban jól látható az elkészítés menete, illetve variáció nutellás és kávés változatra is.

Panna cotta (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 5,5 dl zsíros tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 teáskanál zselatinpor
  • 1,5 dl cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só

Elkészítés: A zselatint a hideg tejben elkeverjük. A tejszínt egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd amikor a cukor felolvadt, a zselatinos tejet is hozzáöntjük, alaposan elkeverjük, majd a tűzről levéve átszűrjük, hogy még véletlenül se maradjon benne esetlegesen összecsomósodott zselatin. 

Öntsük poharakba, tálkákba vagy kelyhekbe, hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy akár egy egész éjszakára. 

Gyümölccsel, öntettel tálaljuk ízlés szerint.

Tipp: Készíthetjük nutellásan vagy kávésan is: egyszerűen csak keverjünk a forró tejszínhez 1-2 evőkanál Nutellát vagy instant kávét.

Objektum doboz

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.