Az ellentétek vonzzák egymás, mondják, de ez sokat vitatott téma. Az viszont biztos, hogy az ellentétes ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz: kihangsúlyoznak, felerősítenek, kikerekítenek. Az édes-savanyú, édes-sós, édes-kesernyés ízpárosítások különlegesek, de nem is olyan szokatlanok, mint elsőre hinnénk.
A húslevesben főtt marhahús mivel a legfinomabb másodiknak kitálalva? Főtt krumplival és meggyszósszal, na jó, esetleg sóskamártással. Mit keres a kapor a túrós pitében? A káposztás cvekedlire hogy kerül cukor? És a pörcös túrós csuszára ropogós kristálycukor? Miért teszünk a paradicsomos káposztába vagy a töltött paprika paradicsomos mártásába cukrot? És talán már csak a nagyszülők emlékeznek rá, de a családi legendákból mi is tudhatunk róla: a legfinomabb szegényvacsora valaha a cukros-zsíros kenyér volt. Nincs itt szó semmilyen extra újdonságról: régen is tudták, hogy az ellentétes ízek jól passzolnak egymáshoz, izgalmassá tehetik a legegyszerűbb fogásokat. 3 ellentétes ízpárt mutatunk – egyszerűt, de nagyon finomat!
A görög édes-sós kedvenc
Görögdinnye, görög sajt, egy kis görögikum – jó, ilyen nincs, de alapvető görög alapanyag az olívaolaj – kell csak hozzá, esetleg egy kis frissen őrölt bors, és máris tökéletes nyári édes-sós előételt, salátát kapunk. Náluk a legegyszerűbb alapanyagok, szerencsére már nálunk is. Dinnye, feta, lila hagyma és egy kis olívaolaj. Ízlés szerint gazdagítható, jól behűtve az igazi!
Görögdinnye fetával salátának >>
Olasz klasszikus édes-sós változatban
Pármai sonka, sárgadinnye. Mennyire finom! A sós, napon szárított sonka és a mézédes dinnye duója a teljes harmónia, világszerte beette magát a legtredibb éttermek kínálatába is. Érett sonkával a legfinomabb, egy kis frissen őrölt borssal még izgalmasabb. Ez tényleg elronthatatlan!
Hús gyümölccsel
A hawaii pizza klasszikus párosa a sonka és az ananász, édes és sós, de szinte minden sós húsos fogáshoz jól illenek az édes gyümölcsök. Ha nem paprikásan, magyarosan készítjük, nagyon jól passzolnak a roston sültekhez, egyben sült húsokhoz a különféle kompótok, fűszeres chutney-k, gyümölcsös szószok. A vadhúsokhoz klasszikus a bogyós gyömölcsökből készült mártás, de a körtés, aszalt szilvás változatok is népszerűek. Amit bármikor kiadósan és egyszerűen elkészíthetünk, az a diétásnak is mondható almás grill-csirkenyárs. Süthetjük parázs felett vagy akár serpenyőben, sütőben is!
Alma és csirkemell nyárson sütve >>