Bár hagymát szinte minden főételbe teszünk egy kis túlzással, a póréhagymát méltatlanul mellőzzük. Pedig legalább olyan egészséges, változatosan használható, enyhébb íze miatt főszereplő is lehet, például egy köretben.
A póré zsengébb, mégis karakteres ízű hagymaféle, felhasználható fehér és zöld része is. Tökéletes levesekbe, ragukba, tésztaszószokba, tehetjük salátába is, rakott zöldségekbe. Jól tárolható és egész évben beszerezhető, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.
Nálunk leggyakrabban krémleves készül belőle, de Franciaországban nagyon sokféle módon felhasználják: teszik quiche-be, vagyis lepénybe, párolva és besamellel összesütik, sonkába tekerve csőben megpirítják, de gyakran gyümölccsel párolva köretnek is készítik.
Olvasónk, Éva sült körtével és illatos zöldfűszerekkel készített belőle izgalmas fogást, ami bármilyen roston sült vagy grillezett húst vagy halat a magasságokba emel.
Körtés póréhagyma
Hozzávalók:
Elkészítés: A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, a körtét félbevágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyan felszeleteljük.
A zsiradékot grillserpenyőben felolvasztjuk, először mindkét felükön megsütjük a körteszeleteket, majd amikor már szép színük van, kivesszük és félretesszük őket. Ha kell, még egy kevés zsiradékot olvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a felkarikázott póréhagymát, és szép lassan, kis lángon addig pároljuk, amíg megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a sült körteszeleteket.
Meglocsoljuk 1 evőkanál mézzel, és tálaljuk.
A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!