Írd be, mit keresel:

Póréhagyma párolva, pompás köretnek

Bár hagymát szinte minden főételbe teszünk egy kis túlzással, a póréhagymát méltatlanul mellőzzük. Pedig legalább olyan egészséges, változatosan használható, enyhébb íze miatt főszereplő is lehet, például egy köretben.

Cookta - 2016.08.12.
Póréhagyma párolva, pompás köretnek

A póré zsengébb, mégis karakteres ízű hagymaféle, felhasználható fehér és zöld része is. Tökéletes levesekbe, ragukba, tésztaszószokba, tehetjük salátába is, rakott zöldségekbe. Jól tárolható és egész évben beszerezhető, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.

Nálunk leggyakrabban krémleves készül belőle, de Franciaországban nagyon sokféle módon felhasználják: teszik quiche-be, vagyis lepénybe, párolva és besamellel összesütik, sonkába tekerve csőben megpirítják, de gyakran gyümölccsel párolva köretnek is készítik.

Forrás:
iStock

Olvasónk, Éva sült körtével és illatos zöldfűszerekkel készített belőle izgalmas fogást, ami bármilyen roston sült vagy grillezett húst vagy halat a magasságokba emel.

Körtés póréhagyma

Hozzávalók:

  • 2 szál póréhagyma karikára vágva
  • 2 körte vékonyan szeletelve
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 teáskanál zsályalevél
  • 1 kávéskanál csili
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy libazsír
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors

Elkészítés: A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, a körtét félbevágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyan felszeleteljük. 

A zsiradékot grillserpenyőben felolvasztjuk, először mindkét felükön megsütjük a körteszeleteket, majd amikor már szép színük van, kivesszük és félretesszük őket. Ha kell, még egy kevés zsiradékot olvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a felkarikázott póréhagymát, és szép lassan, kis lángon addig pároljuk, amíg megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a sült körteszeleteket.

Meglocsoljuk 1 evőkanál mézzel, és tálaljuk.

Forrás:
Bodnár Éva

A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.