Írd be, mit keresel:

Variációk töltött paradicsomra – hidegen és melegen

A szabadföldi érett, édes, ízletes paradicsomnak nem lehet ellenállni, de szerencsére nem is kell. Nagyon egészséges, teli van vitaminnal, és 100 gramm mindössze 15 kcal-át tartalmaz. Mutatunk 2 töltött változatot!

Cookta - 2016.08.14.
Variációk töltött paradicsomra – hidegen és melegen

Csodás dolog a paradicsom, amit az olaszok találóan aranyalmának – pomodoro – hívnak, valószínűleg a korábbi sárga színe miatt. Ma újra divatos a sárga, sőt narancsszínű paradicsom, de leggyakrabban a pirossal találkozunk. Rostokban, vitaminokban, nyomelemekben igencsak gazdag, különösen C-, A-, E- és többféle B-vitaminban, de kálium-, kalcium-, magnézium-, nátrium-, vas- és foszfortartalma is jelentős, vagyis sok jó okunk van a fogyasztására.

Forrás:
iStock

Rengeteg módon ehetjük és készíthetjük, például megtöltve, amihez ideális gömbölyded alakja. Húsa könnyen kiemelhető egy kiskanál segítségével, a helyére pedig bármilyen szendvicskrémet, túrót, krémsajtot tölthetünk, ha hidegen szeretnénk tálalni, de akár húsragut is halmozhatunk bele: összesütve pirítóssal vagy akár egy kis párolt rizzsel tökéletes könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Hússal töltött sült paradicsom

Hozzávalók:

  • 8 közepes paradicsom
  • 30 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • 1/2 dl fehérbor
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomok alját levágjuk, húsukat egy tálba kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és olívaolajon egy serpenyőben dinsztelni kezdjük, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pároljuk, majd hozzáadjuk a fehérbort, kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a paradicsom kikapart belsejét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a bazsalikommal, majd még 5-6 percig főzzük.

A paradicsomokat egy sütőtálba tesszük, belekanalazzuk a tölteléket, majd a paradicsomkalapokat a tetejükbe nyomjuk finoman.

180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, a vége felé megszórhatjuk reszelt sajttal is, ha szeretnénk.

Forrás:
iStock

Zöldfűszeres-fetás túróval töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • 8 paradicsom
  • 20 dkg túró
  • 5 dkg feta sajt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 szál újhagyma
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomok alját levágjuk, húsát kikaparjuk, félretesszük.

Az újhagymát és a zöldfűszereket finomra vágjuk. A túrót a tejföllel és az összemorzsolt feta sajttal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát és a fűszereket, összekeverjük. 

A tölteléket a paradicsomokba kanalazzuk, és egy kis időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Forrás:
iStock

3 további gyors hideg töltött paradicsom receptet találtok itt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.