A szabadföldi érett, édes, ízletes paradicsomnak nem lehet ellenállni, de szerencsére nem is kell. Nagyon egészséges, teli van vitaminnal, és 100 gramm mindössze 15 kcal-át tartalmaz. Mutatunk 2 töltött változatot!
Csodás dolog a paradicsom, amit az olaszok találóan aranyalmának – pomodoro – hívnak, valószínűleg a korábbi sárga színe miatt. Ma újra divatos a sárga, sőt narancsszínű paradicsom, de leggyakrabban a pirossal találkozunk. Rostokban, vitaminokban, nyomelemekben igencsak gazdag, különösen C-, A-, E- és többféle B-vitaminban, de kálium-, kalcium-, magnézium-, nátrium-, vas- és foszfortartalma is jelentős, vagyis sok jó okunk van a fogyasztására.
Rengeteg módon ehetjük és készíthetjük, például megtöltve, amihez ideális gömbölyded alakja. Húsa könnyen kiemelhető egy kiskanál segítségével, a helyére pedig bármilyen szendvicskrémet, túrót, krémsajtot tölthetünk, ha hidegen szeretnénk tálalni, de akár húsragut is halmozhatunk bele: összesütve pirítóssal vagy akár egy kis párolt rizzsel tökéletes könnyű nyári ebéd vagy vacsora.
Hússal töltött sült paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomok alját levágjuk, húsukat egy tálba kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és olívaolajon egy serpenyőben dinsztelni kezdjük, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pároljuk, majd hozzáadjuk a fehérbort, kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a paradicsom kikapart belsejét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a bazsalikommal, majd még 5-6 percig főzzük.
A paradicsomokat egy sütőtálba tesszük, belekanalazzuk a tölteléket, majd a paradicsomkalapokat a tetejükbe nyomjuk finoman.
180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, a vége felé megszórhatjuk reszelt sajttal is, ha szeretnénk.
Zöldfűszeres-fetás túróval töltött paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomok alját levágjuk, húsát kikaparjuk, félretesszük.
Az újhagymát és a zöldfűszereket finomra vágjuk. A túrót a tejföllel és az összemorzsolt feta sajttal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát és a fűszereket, összekeverjük.
A tölteléket a paradicsomokba kanalazzuk, és egy kis időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
3 további gyors hideg töltött paradicsom receptet találtok itt >>