A fűszer az étel lelke, a friss zöldfűszer pedig egészen új dimenziókba emeli még a legegyszerűbb fogásokat is. Ha tehetjük, nevelgessünk élő zöldfűszert az erkélyen vagy az ablakpárkányon, de ha csokorban vesszük, akkor mindenképpen érdemes tudnunk, hogyan őrizhetjük meg frissességét minél tovább.
Petrezselyem, kapor, bazsalikom, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó, zsálya, rozmaring, snidling mind-mind barátunk, de hogyan maradnak a legtovább frissek?
A hosszabb száró zöld fűszernövények szára végét vágjuk le, majd állítsuk vízzel félig feltöltött pohárba vagy kisebb befőttesüvegbe. Hűvös helyen jobban elállnak, így a legjobb, ha a hűtő ajtajába állítjuk. Ha több mint 1 napig szeretnénk igazán frissen tartani, akkor húzzunk a tetejére egy tiszta zacskót, és gumival rögzítsük, így kevésbé tud párologni, és tovább friss marad, az aromáit is jobban megőrzi.
A rövidebb szárú vagy csak leveles fűszernövényeket – mint a zsálya vagy a kakukkfű – csomagoljuk be nedves, de nem vizes, jól kinyomkodott konyharuhába, akár többféle is kerülhet egybe. Egyébként a salátafélék is jól frissen tarthatóak ezzel a módszerrel, mert kapnak egy kevés nedvességet, nem fülledbek be, ha lazán tekerjük be, de nem is fonnyadnak a túl sok levegőtől.
Ha nagyobb mennyiségű zöldfűszer áll a házhoz, érdemes felaprítva, finomra vágva lefagyasztani. A legjobb megoldás, ha jégkockatartóba nyomkodjuk az előkészített zöldfűszert, kis vizet vagy olívaolajat öntünk rá, és így fagyasztjuk le. Ha megfagytak, nyugodtan átpakolhatjuk egy zacskóba a fűszerkockákat, felszabadítva így a jégkockatartót.