A különféle lekvárokkal és gyümölcsökkel töltött bukta a monarchia egyik nagyszerű hagyatéka. Hajdan a cseh háziasszonyok és szakácsok álltak a legjobb buktakészítőknek, de receptjeiket gyorsan átvették az osztrák, majd a magyar konyhák is. Szerencsére!
A bukta vajban gazdag édes kalácstésztából készül, foszlós, rugalmas, és mindig rejt valamilyen szaftos tölteléket. Ez leggyakrabban lekvár, abból is a baracklekvár és az eperlekvár a legnépszerűbb, de tölthetjük friss gyümölccsel is. Ideális ehhez a szilva, a szeder, de felezett vagy apróbb sárgabarack is, eper vagy akár néhány szem málna is kerülhet egy-egy kis buciba.
A kelt tésztától sokan tartanak, mert ugyan isteni finom, de kérdés, hogy biztosan sikerül-e, feljön-e a tészta, megfelelő állagú lesz-e… A trükkökről már korábban írtunk itt, de a lényeg, hogy szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, friss élesztővel, és legyünk kellően türelmesek a kelesztésnél.
Mi most szilvával, sőt fahéjas cukorral töltött szilvát rejtettünk a bukta tésztájába, ami porcukorral meghintve, langyosan elképesztően finom, de készíthetünk hozzá vaníliaszószt is tálaláshoz.
Szilvás bukta
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, belekeverünk egy csipet sót, hozzáadjuk a tojást és belekockázzuk a vajat. A tejet a cukorral felmelegítjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut, majd keverőtélba öntjük, és kézzel vagy spirális kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Cipóvá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni kb. 1 óra alatt.
Közben a szilvát kimagozzuk. A fahéjat a porcukorral elkeverjük, és kiskanállal mindegyik szilvamag helyére teszünk egy kicsit a fahéjas cukorból.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vékonyra nyújtjuk, éles késsel akkora négyzetekre vágjuk, hogy bele tudjuk csomagolni a szilvaszemeket. Mindegyikre 1-1 szilvát teszünk, a négyzetek csücskeinél fogva összefogjuk, kezünkkel kis gombóccá formázzuk. Kivajazott, lisztezett sütőtálba tesszük egymás mellé elég szorosan.
175 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.