Írd be, mit keresel:

Bolondulunk a buktáért!

A különféle lekvárokkal és gyümölcsökkel töltött bukta a monarchia egyik nagyszerű hagyatéka. Hajdan a cseh háziasszonyok és szakácsok álltak a legjobb buktakészítőknek, de receptjeiket gyorsan átvették az osztrák, majd a magyar konyhák is. Szerencsére!

Cookta - 2016.08.15.
Bolondulunk a buktáért!

A bukta vajban gazdag édes kalácstésztából készül, foszlós, rugalmas, és mindig rejt valamilyen szaftos tölteléket. Ez leggyakrabban lekvár, abból is a baracklekvár és az eperlekvár a legnépszerűbb, de tölthetjük friss gyümölccsel is. Ideális ehhez a szilva, a szeder, de felezett vagy apróbb sárgabarack is, eper vagy akár néhány szem málna is kerülhet egy-egy kis buciba.

A kelt tésztától sokan tartanak, mert ugyan isteni finom, de kérdés, hogy biztosan sikerül-e, feljön-e a tészta, megfelelő állagú lesz-e… A trükkökről már korábban írtunk itt, de a lényeg, hogy szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, friss élesztővel, és legyünk kellően türelmesek a kelesztésnél.

Mi most szilvával, sőt fahéjas cukorral töltött szilvát rejtettünk a bukta tésztájába, ami porcukorral meghintve, langyosan elképesztően finom, de készíthetünk hozzá vaníliaszószt is tálaláshoz.

Forrás:
iStock

Szilvás bukta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg szilva
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál porcukor

Valamint:

  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, belekeverünk egy csipet sót, hozzáadjuk a tojást és belekockázzuk a vajat. A tejet a cukorral felmelegítjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut, majd keverőtélba öntjük, és kézzel vagy spirális kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Cipóvá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni kb. 1 óra alatt.

Közben a szilvát kimagozzuk. A fahéjat a porcukorral elkeverjük, és kiskanállal mindegyik szilvamag helyére teszünk egy kicsit a fahéjas cukorból.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vékonyra nyújtjuk, éles késsel akkora négyzetekre vágjuk, hogy bele tudjuk csomagolni a szilvaszemeket. Mindegyikre 1-1 szilvát teszünk, a négyzetek csücskeinél fogva összefogjuk, kezünkkel kis gombóccá formázzuk. Kivajazott, lisztezett sütőtálba tesszük egymás mellé elég szorosan.

175 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.