Írd be, mit keresel:

Morzsás pite pofonegyszerűen, szederrel

A morzsás sütik a lédús, szaftos gyümölcsökkel a legfinomabbak: a tészta alulról, a morzsa felülről felszívja a gyümölcs levét, és belül omlós és puha, kívül ropogós süti a végeredmény.

Cookta - 2016.08.16.
Morzsás pite pofonegyszerűen, szederrel

A piténk alapja egy vajas kevert tészta, ami gyorsan összeállítható, nyújtani nem kell, egyszerűen csak belenyomkodjuk a piteformába. Erre kerül a gyümölcs, ami esetünkben feketeszeder, de nyugodtan készíthető ribizlivel, áfonyával, málnával, egressel, eperrel, de akár felezett vagy cikkekre vágott szilvával is.

A sütemény tetején ropogósra sült morzsa a lényege ennek a sütinek, amit az alaprecept mellett gazdagíthatunk zabpehellyel vagy darabolt dióval, mandulával, így még ropogósabb, vagy ízesíthetünk egy kis kókuszreszelékkel, darált mogyoróval, esetleg belekeverhetünk egy kis csokicsipszet. 

Szedres-morzsás pite

Forrás:
iStock

Hozzávalók egy 22×22 cm-es tepsihez: 

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • 30 dkg szeder

A morzsához:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót és a fahéjat. A vajat keverőtálba tesszük a cukorral, alaposan kikeverjük, majd hozzáütjük a tojásokat, ezzel is kikeverjük, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk. 

Sütőpapírral kibélelünk egy sütőtálat, belenyomkodjuk a tésztát, majd a szedret elosztjuk a tetején.

A morzsához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, ezzel is elmorzsoljuk, majd a szeder tetejére szórjuk egyenletesen, kicsit lenyomkodjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve vagy teljesen hidegen szeleteljük és tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.