A morzsás sütik a lédús, szaftos gyümölcsökkel a legfinomabbak: a tészta alulról, a morzsa felülről felszívja a gyümölcs levét, és belül omlós és puha, kívül ropogós süti a végeredmény.
A piténk alapja egy vajas kevert tészta, ami gyorsan összeállítható, nyújtani nem kell, egyszerűen csak belenyomkodjuk a piteformába. Erre kerül a gyümölcs, ami esetünkben feketeszeder, de nyugodtan készíthető ribizlivel, áfonyával, málnával, egressel, eperrel, de akár felezett vagy cikkekre vágott szilvával is.
A sütemény tetején ropogósra sült morzsa a lényege ennek a sütinek, amit az alaprecept mellett gazdagíthatunk zabpehellyel vagy darabolt dióval, mandulával, így még ropogósabb, vagy ízesíthetünk egy kis kókuszreszelékkel, darált mogyoróval, esetleg belekeverhetünk egy kis csokicsipszet.
Szedres-morzsás pite
Hozzávalók egy 22×22 cm-es tepsihez:
A morzsához:
Elkészítés: A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót és a fahéjat. A vajat keverőtálba tesszük a cukorral, alaposan kikeverjük, majd hozzáütjük a tojásokat, ezzel is kikeverjük, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy sütőtálat, belenyomkodjuk a tésztát, majd a szedret elosztjuk a tetején.
A morzsához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, ezzel is elmorzsoljuk, majd a szeder tetejére szórjuk egyenletesen, kicsit lenyomkodjuk.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve vagy teljesen hidegen szeleteljük és tálaljuk.