Vegetáriánusoknak, sőt a vegán étrendet követőknek sem kell kimaradniuk a grillezés öröméből. Nagyon egyszerűen készülhet nekik is ínycsiklandó fűszeres fogás – például tofuból.
A tofu a keleti konyha réges-régi találmánya, szójababból készül, pontosabban szójatejből, annak megaltatásával, levének kipréselésével, sajtkészítési eljárással. Nagyon magas a fehérjetartalma, így a vegetáriánus és főleg vegán étrendben fontos szerepet kap. Sokan idegenkednek tőle, mert elterjedt, hogy a szója génmódosított, ami gyakran igaz is, de Magyarországon törvény rendelkezik a genetikailag módosított élőlényektől mentes hazai mezőgazdaságról, így ha magyar szójababból készült hazai terméket vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy „tiszta” szójából készül. A termékeken jelölni kell, hogy tartalmaznak-e genetikailag módosított összetevőt – tehát érdemes elolvasgatni a címkét.
A tofu – semleges ízének köszönhetően – nagyon jól fűszerezhető, pácolható, elkészíthető sósan és édesen is, sütve, főzve, de akár grillezve is, mint az alábbi receptben.
Csilis-citromos tofu vele grillezett nektarinnal és kuszkusszal
Hozzávalók:
1 csomag tofu
piros csilipaprika
1 citrom
olaj
1 gerezd fokhagyma
kemény húsú nektarin
1 csésze kuszkusz
1 kemény húsú paradicsom
1 kis csokor petrezselyem
só
Elkészítése: A tofut egyforma kockákra vágjuk, és az alábbi módon elkészítjük a pácot: a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A fokhagymát összenyomjuk, a csilit apróra vágjuk, és 2 kanál olajjal és a citrommal elkeverjük. Ebbe pácoljuk a tofut fél–egy órát.
Közben a csészényi kuszkuszra ugyanannyi sós, forró vizet öntünk, egy kanál olajat beletéve. 15-20 perc alatt lefedve készre duzzad, ekkor hozzátehetjük a felkockázott paradicsomot, amit előtte a puha belsejétől megszabadítottunk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
A tofukockákat bambusznyársra szúrjuk, és grillen pirosra sütjük a félbevágott nektarinokkal együtt, amelyeket egy picit meglocsolunk a grillezés előtt a tofuról megmaradt páccal – nagyon finom lesz tőle!
A receptet és a fotót Páskuly Anett küldte. Köszönjük!