Nagyon friss, üde, ropogós zöldség, ami még kevéssé elterjedt nálunk, de egyre több boltban, piacon találkozhatunk vele. Aki szereti az ánizsos ízt, rajongani fog érte!
A mediterrán konyha kedvelt alapanyaga, a Földközi-tenger partvidékein sokféle salátát készítenek a hajszálvékonyra gyalult vagy szeletelt édesköménygumóból, gyakran naranccsal, olívabogyóval, kis citromlével és persze olívaolajjal, de szinte bármilyen zöldséggel jól kombinálható.
Húsos fogások, fűszeresebb grillételek, halak mellé tökéletes kísérő, ugyanis segíti az emésztést és puffadásgátló. Magját teaként is használhatjuk forrázva, de a gumó is bír ezekkel a jótékony hatásokkal. Emellett sok rostot és C-vitamint tartalmaz, kalóriát viszont keveset: csupán 31 kcal található 100 g édesköményben.
Elkészíthető párolva vagy krémlevesnek, sütőben besamellel sütve, de népszerű grillezve is. Édeskés, ánizsos íze azonban nyersen a legintenzívebb, így érdemes kipróbálni egy kellemes, friss salátában, ahogy receptküldő olvasónk, Béla is tette.
Édesköményes saláta sült baconnel
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, az almát négybe vágjuk, kicsumázzuk. A díszítéshez félretesszük az édeskömény zöldjét, és az almából vágunk 4 szeletet, majd az édesköményt, a sárgarépát és az almát uborkagyalun vékonyra szeleteljük.
Az öntethez összekeverjük a citromlevet, az olívaolajat és a mézet, majd alaposan összeforgatjuk a lereszelt összetevőkkel.
A baconszeleteket meggrillezzük finom ropogósra.
A salátát egy tál közepére halmozzuk, körberakjuk a baconnel, és végül az édeskömény zöldjét a tetejébe tűzzük díszítésnek.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!