A Yorkshire pudding egy brit étel, melyet általában köretként kínálnak a vasárnapi marhasült vagy steak mellé. Az egyik kedvencünk, igaz, mi egy kis kolbásszal megbolondítva szeretjük. Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és nagyon finom!
Köretként is tálalhatjuk persze, de egy-egy darabka jó minőségű kolbászt belecsempészve igen egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük ebédre, vacsorára, vagy éppen ráérős hétvégeken reggelire is. Leggyakrabban muffinsütőben sütik, ami praktikus, ha köretnek készül, de kisebb tepsiben is süthető: az a lényeg, hogy jó forró legyen a sütőforma, amikor beleöntjük a palacsintatésztához igencsak hasonlatos tésztát, mert ettől fújódik fel.
Mivel mi szeretjük a fűszeresebb kolbászokat, így én debrecenivel készítettem, de ízlés szerint másfajta kolbásszal, esetleg jó minőségű virslivel is készülhet. A sütőből kivéve pedig rögtön tálaljuk, mert csak melegen finom!
Debreceni Yorkshire puddingban sütve
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A lisztet keverjük simára a tojással, a tejjel, a mustárral, ízlés szerint sóval és az őrölt borssal, majd pihentessük kb. 30 percig a tésztát.
Egy kisebb tepsibe öntsük bele az olajat, és a széleit is kenjük körbe. Ezután helyezzük el benne a kolbászdarabokat. Ízlés szerint másfajta kolbászt vagy esetleg virslit is választhatunk a debreceni helyett!
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a kolbászt kb. 5 percig. Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből, majd óvatosan öntsük a kolbászok köré a tojásos tésztát, majd szórjuk rá a zsályaleveleket és a száráról lecsipkedett rozmaringot. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne hűljön le az olaj!
Helyezzük vissza a sütőbe, majd 25-30 perc alatt süssük készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját legalább 25 percig! Akkor van készen, ha a tészta szépen megemelkedik, teljesen átsül, és kissé megpirul a teteje. Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem.
A sütőből kivéve rögtön tálaljuk. Ízlés szerint savanyúságot is kínálhatunk hozzá.