Az édes húsú és piros színű kápia paprika szerencsére egyre népszerűbb, szezonban szinte minden zöldségesnél és piacon kapható. Nyersen is finom, de sütve igazán mennyei!
A kápia paprikát megsüthetük sütőben vagy grillen, de akár száraz serpenyőben is. Akkor jó, ha a héja megfeketedik, így a benne lévő cukor kicsit karamellizálódik, illetve a húsa egy kis füstös ízt kap. Ezután mindenképpen érdemes betenni egy tálba és lefedni, esetleg bedobni egy tiszta zacskóba, és a száját bezárni: az a lényeg, hogy saját gőzépen kicsit felpuhuljon, és mire annyira kihűl, hogy kézzel meg tudjuk fogni, a bőre nagyon egyszerűen lehúzható.
Na de mire jó a sült kápia? Például ajvárba, a szerb és horvát gyökerekkel bíró zseniális padlizsánkrémbe, vagy készíthetünk belőle marinált salátát is úgy, hogy egy kevés olajjal, ecettel leglocsoljuk, esetleg egy kis finomra vágott fokhagymát vagy hagymát adunk hozzá, és néhány órát érleljük. Isteni finom, bármilyen sülthöz jó, de apróra vágva és sajtkrémmel összekeverve izgalmas szendvicskrémet, mártogatóst is készíthetünk belőle.
De a kápia paprikát meg is tölthetjük, ahogy tette olvasónk, Éva, aki kolbászos-sonkás-sajtos tojáskrémet halmozott a paprikákba, majd grillen megsütötte. Kiváló előétel, amit elfalatozhatunk, míg elkészülnek a húsok!
Grillezett töltött kápia paprika
Hozzávalók:
Elkészítés: Megfőzzük a tojásokat, villával összetörjük. Összevágjuk apróra a két vékony szelet házi sonkát, a petrezselyemzöldet, a 3 vékony újhagymát, valamint karikákra a kolbászt.
Ezeket az előkészített alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a mustárt, a reszelt sajtot, ízesítjük kevés sóval és borssal, majd megtöltjük vele a kicsumázott paprikákat.
Grillrácsra téve megsütjük, néhányszor átfordítva, hogy egyenletesen süljön. A kimaradt tölteléket – mivel nyersen is ehető – salátalevelekre rakjuk, és együtt kínáljuk.
A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!