Ki ne álmodozott volna már olyan sütiről, ami nagyon csokis, mégis egészséges, csak természetes alapanyagot tartalmaz, de cukrot nem? Szerintem sokan, de jó hírem van: ilyen létezik, és a receptjét is megosztom veletek.
Amióta foglalkoztat az egészséges táplálkozás, szívesen kísérletezek olyan desszertekkel, amelyek hasonlítanak az „eredetire”, de úgymond mindenmentesek. Egy brownie vaj, liszt, csokoládé és tojások nélkül? Igen, sikerült kivariálni egy brownie-ízű és -állagú csodás sütit csak vegán, vagyis növényi alapanyagokból, és még csak sütni sem kell.
Mivel a brownie önmagában nem igazán fotogén süti, én pedig szeretem a szép fotókat, friss gyümölcsökkel díszítettem. Így már igazán olyan ez a desszert, ami szem-szájnak ingere. 🙂
Sütés nélküli brownie (cukormentes, vegán)
Hozzávalók:
Elkészítése: A datolyát és az aszalt meggyet 2 órára beáztatjuk. A kesudiót, a pekándiót és a mogyorót durvára aprítjuk úgy, hogy legyen benne finom lisztszerű és durvább, darabos rész is.
A datolyát és az aszalt meggyet kivesszük az áztatóvízből, és aprítógépben pépesre aprítjuk. Ebbe a masszába keverjük bele a kakaóport is. A magokat és a kakaós datolyamasszát összegyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe nyomkodjuk (kb. 2-3 cm vastagon). A tetejét megszórjuk kakaóporral, és betesszük a hűtőbe.
Tetejét gyümölcsökkel díszítjük, vagy készíthetünk hozzá házi vaníliafagyit is.