A reszelő jó barátunk, még akkor is, ha ritkán jut eszünkbe. Változatossá teheti fogásainkat, ha sokféle finomságot lereszelve készítünk el. Ha épp nincs ötlet, mit főzzetek, vagy egyhangú a fogyókúra, mutatok 3 receptet – sokféle reszelékből.
A kézi reszelő mellett jó alternatíva lehet a késes robotgép vagy épp az olyan fajta konyhai kütyü, amibe felülről betesszük a reszelnivalót, és fél perc alatt már kész is a friss alapanyag. Színes saláta, ízletes leves, jóféle tócsni kerülhet belőle a tányérra!
Reszelt színes saláta
Még a gyerekek is szeretni fogják ezt a színes, ízes, kicsit édes salátát, ami tele van vitaminnal, rosttal, tökéletes diétázóknak is.
Hozzávalók: lila hagyma, fejes káposzta, kígyóuborka, sárgarépa, kaliforniai paprika, zeller, alma, dió, citromlé, pici méz, kefir
Elkészítés: A diót törjük össze nagyobb darabkákra, a zöldségeket és az almát pedig reszeljük le a nagy lyukú reszelőn. Jól keverjük össze, enyhén sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citrommal, elkeverjük a kefirrel és a mézzel.
Mintás tócsni
Ki ne szeretné a tócsnit, más néven a lapcsánkát? Főételnek vagy köretnek is kiváló, de eszegethetjük csak úgy is, mondjuk egy jó filmet nézve. (Már ha épp nem diétázunk.)
Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 nagyobb krumpli, 1 cukkini, 1 piros kaliforniai paprika, 10 dkg feta sajt, késhegynyi Cayenne-bors, só, bors, a mártáshoz pedig tejföl és fokhagyma (nem kötelező)
Elkészítés: Reszeljük le a krumplit, majd a cukkinit és a paprikát. A két utóbbit sózzuk be, hagyjuk állni, majd csavarjuk ki. A fetát daraboljuk apró kockákra. Keverjük össze a lisztet és a tojást, adjuk hozzá a krumplit, a zöldségeket és a sajtot. Fűszerezzük meg. A sóval csínján, mert a feta is sós. Olajjal kikent serpenyőben süssük pirosra. Míg sül, reszeljük le a fokhagymát, és tegyük a tejfölbe, hagyjuk kicsit állni. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor merjük rá a tejfölt a tócsnikra.
Ripsz-ropsz leves
Pillanatok alatt kész a leves, ha maradt otthon egy kis alaplé, és vannak reszelhető zöldségek. Végül is bármilyen zöldséggel csinálhatjuk, de minél többféle az íz, annál finomabb.
Hozzávalók: alaplé vagy leveskocka, hagyma, t. v. paprika, sárgarépa, fehérrépa, cukkini, krumpli, fokhagyma, kevés paradicsomlé és apróbb tészta, gouda sajt vagy parmezán
Elkészítés: Ha nincs alaplé, két leveskockából is elkészíthető, melyet egy liter vízhez adunk hozzá. A lereszelt vagy aprított zöldségeket a lobogó levesbe dobjuk a tésztával együtt, hozzáadunk egy kevés paradicsomlevet, és addig főzzük, míg a tészta megpuhul. Hasonlítani fog a minestrone leveshez, ha még egy kis bazsalikomot is adunk hozzá. Sajttal megszórva tálaljuk.