Egész más egy zöldség, ha szeleteljük, reszeljük, aprítjuk vagy nagyobb darabokra vágjuk. Mindegyiknek van létjogosultsága, mindegyik lehet finom, csak nem mindegy, mihez melyiket használjuk. Egy kis kitekintés és összefoglaló…
Nemrég reszelt zöldségekkel mutattam pár egészséges és finom receptet, de nem mindig kell ragaszkodnunk a reszeléshez, mint metódushoz. Ha nincs reszelőnk, vagy éppen utálunk reszelni, apríthatunk is. Én például a káposztát sem szoktam reszelni, hanem egy nagy húsvágó bárddal aprítgatom, mint a petrezselymet.
Az aprítás viszont már összetettebb, a legegyszerűbb konyhai aprítógéppel, de ha kicsit variálni szeretnénk, érdemes megismerni a klasszikus módozatokat is, amiket a leggyakrabban francia nevekkel illetnek a receptekben. Nem véletlen, hiszen a francia gasztronómia az alap, és most el is mondom, mi micsoda az aprításban – franciául. Nem, nem franciául mondom el. 🙂 A francia elnevezéseket magyarázom csak.
Julienne
Vagyis viccesen zsülike, mert ugye zsüliennek ejtjük. A zöldségeket szokták így aprítani, de a keményebb húsú gyümölcsöknek, például almának, körtének, illetve a sajtoknak is jól áll. Akkora darabkákat kapunk, mint egy gyufa. Ha vastagabb uborkát vagy cukkinit vágunk zsülikére, először karikázzuk fel szeletekre. A szeleteket pakoljuk 3-4-esével egymásra, majd jó éles késsel csíkozzuk fel. A sárgarépát először egészben kell lenyesni oldalvást, hogy a hengerformából hasáb legyen, majd ezt a hasábot előbb lapokra, majd csíkokra vágni.
Baton vagy bâtonnet
Hasonló a julienne-hez, csak vaskosabb (0,5 x 0,5 centis) hasábok, a sült krumpli kedvelt formája ez, de mártogatósnak is ideális sárgarépából, uborkából, karalábéból, akár szárzellerből.
Brunoise
Na, ez igazi kihívás, ujjakkal vigyázni! A brunoise (ejtsd: brünoáz) egész apró kocka, ha a julienne gyufahasábokat apróra kockázzuk, ezt kapjuk. Elég pepecselős, de nagyon mutatós ilyen színes apró zöldségekkel megszórni egy köretet…
Rondelle
Ez karikára vágottat jelent, bármi lehet: répa, uborka, cukkini… A karikánk ne legyen túl vastag, mert az már megint más kategória. Rondelle lehet a zsenge tök, amit grillezünk, de akár a vékonyra szelt uborka vagy retek is.