Írd be, mit keresel:

Aprítós kisokos – mit kell tudni reszelésről, darabolásról?

Egész más egy zöldség, ha szeleteljük, reszeljük, aprítjuk vagy nagyobb darabokra vágjuk. Mindegyiknek van létjogosultsága, mindegyik lehet finom, csak nem mindegy, mihez melyiket használjuk. Egy kis kitekintés és összefoglaló…

Cookta - 2016.08.24.
Aprítós kisokos – mit kell tudni reszelésről, darabolásról?

Nemrég reszelt zöldségekkel mutattam pár egészséges és finom receptet, de nem mindig kell ragaszkodnunk a reszeléshez, mint metódushoz. Ha nincs reszelőnk, vagy éppen utálunk reszelni, apríthatunk is. Én például a káposztát sem szoktam reszelni, hanem egy nagy húsvágó bárddal aprítgatom, mint a petrezselymet.

Az aprítás viszont már összetettebb, a legegyszerűbb konyhai aprítógéppel, de ha kicsit variálni szeretnénk, érdemes megismerni a klasszikus módozatokat is, amiket a leggyakrabban francia nevekkel illetnek a receptekben. Nem véletlen, hiszen a francia gasztronómia az alap, és most el is mondom, mi micsoda az aprításban – franciául. Nem, nem franciául mondom el. 🙂 A francia elnevezéseket magyarázom csak. 

Julienne 

Vagyis viccesen zsülike, mert ugye zsüliennek ejtjük. A zöldségeket szokták így aprítani, de a keményebb húsú gyümölcsöknek, például almának, körtének, illetve a sajtoknak is jól áll. Akkora darabkákat kapunk, mint egy gyufa. Ha vastagabb uborkát vagy cukkinit vágunk zsülikére, először karikázzuk fel szeletekre. A szeleteket pakoljuk 3-4-esével egymásra, majd jó éles késsel csíkozzuk fel. A sárgarépát először egészben kell lenyesni oldalvást, hogy a hengerformából hasáb legyen, majd ezt a hasábot előbb lapokra, majd csíkokra vágni.

Juienne, vagyis gyufaszál méretűre metélve

Juienne, vagyis gyufaszál méretűre metélve
Forrás:
iStock

Baton vagy bâtonnet

Hasonló a julienne-hez, csak vaskosabb (0,5 x 0,5 centis) hasábok, a sült krumpli kedvelt formája ez, de mártogatósnak is ideális sárgarépából, uborkából, karalábéból, akár szárzellerből.

Baton, batonnet - botocska, vagyis apró hasáb

Baton, bâtonnet – botocska, vagyis apró hasáb
Forrás:
iStock

Brunoise

Na, ez igazi kihívás, ujjakkal vigyázni! A brunoise (ejtsd: brünoáz) egész apró kocka, ha a julienne gyufahasábokat apróra kockázzuk, ezt kapjuk. Elég pepecselős, de nagyon mutatós ilyen színes apró zöldségekkel megszórni egy köretet…

Brunoise - apró kockák, julienne-ből

Brunoise – apró kockák, julienne-ből
Forrás:
iStock

Rondelle 

Ez karikára vágottat jelent, bármi lehet: répa, uborka, cukkini… A karikánk ne legyen túl vastag, mert az már megint más kategória. Rondelle lehet a zsenge tök, amit grillezünk, de akár a vékonyra szelt uborka vagy retek is.

Rondele: karikára vágva

Rondelle: karikára vágva
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.