A krumpli egész évben megtalálható a piacokon a zöldségesnél, sőt szerintem minden háztartásban otthon is, így bármikor felhasználhatjuk a konyhában rengeteg formában, és nemcsak köretnek, hanem például egy gyors, finom levesnek.
Tavasszal megjelenik az újkrumpli, olyankor sokszor készítek petrezselymes krumplit, vagy éppen csak alaposan megmosva, félbevágva, némi fűszerrel megszórva kerül a sütőbe. A krumpli öregedésével egy időben aztán már többféle étel is készül belőle.
Ennek a krémlevesnek az elkészítése igen egyszerű, mégis más, mint a hagyományos krumplileves.
Először is nem piros, vagyis nem paprikás, másodszor pedig nagyon selymes, krémes. Az alapleves kimondottan olcsó, elkészíthető húsmentesen is, ekkor egy kis olajat használjunk a szalonnazsír helyett. Nálunk azért a baconös változat a nyerő: tálaláskor pirosra sült baconnel és reszelt sajttal kínálom.
Burgonyakrémleves sajttal és baconnel
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A bacont szintén kockázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra.
Egy edényben az olajon kezdjük el a bacont zsírjára sütni. Amikor már szép piros, szedjük ki a zsírból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára.
Amikor a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután keverjük hozzá a tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg ízlés szerint a pirosra sült baconnel és a reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.