A palacsinta valószínűleg a világ egyik legkedveltebb étele, mindenesetre nálunk mindenképpen az. Nincs még egy olyan étel, amit eszünk előételnek, főételnek és desszertnek, kapható a büféktől a legmenőbb éttermekig...
Minden népnek megvan a maga palacsintája, mindegyik kicsit más, de nagyon hasonló. Az alap liszt-tojás-tej mindegyikben megegyezik, legyen az francia crepe, olasz crespelle, osztrák Palatschinken vagy német Pfannkuchen, de igaz ez a holland poffertjes és amerikai pancake receptekre is. Az egyik kisebb, a másik nagyobb, vékonyabb, vastagabb vagy egész pufók, mindenhol népszerű és mindegyik finom.
Sikerét egyszerűségének köszönheti, hiszen a tésztát kikeverni nem ördöngősség, a sütés pedig gyakorlás kérdése. Azért egy jó recept és a megfelelő arányok szükségesek. Mutatunk egy nagyon egyszerű alapreceptet, a tészta kikeverését videón, és néhány változatot is.
Palacsinta (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük egy tálban egy kézi habverővel, majd hagyjuk állni kb. 20 percig.
Felforrósítunk egy serpenyőt, majd egy szilikonecset segítségével kikenjük a serpenyő alját, és egy merőkanálnyi palacsintatésztát öntünk bele. Óvatosan, körkörösen mozgatva a serpenyőt elterítjük benne a tésztát. Amikor megsült az egyik fele, egy lapát segítségével megfordítjuk, majd készre sütjük a másik oldalát is.
Vannak, akik szódavízzel vegyítik a tejet, esetleg egy pici cukrot is tesznek a tésztába, ha édes változatot készítenek. A palacsintában az a jó, hogy végtelen módon variálható. Kerülhet a tésztába kakaópor, így csokis palacsintát kapunk, vagy egy kis reszelt alma, sós változathoz cukkini, finomra vágott zöldfűszer… Ízlés és fantázia szerint játsszunk bátran vele!
Csokis palacsinta ricottakrémmel >>
Hortobágyi húsos palacsinta >>