Mivel igen ritkán lehet csak kisebb fej kelkáposztát kifogni a zöldségesnél, így ez az egyszerű tésztás fogás a maradék felhasználás jegyében készült. Pillanatok alatt megvan, kiadós és egyszerű.
A napokban ugyanis vásároltam egy nagyobb fej kelkáposztát, melyből maradt egy tésztára való. A kelkáposztát a fejes káposztával ellentétben nem lereszelve párolom meg, hanem kisebb kockákra felvágva, így történt ez most is.
A pirosra sült szalonna a roppanósra párolódott fűszeres kelkáposztával és a tésztával pikk-pakk elkészül, és a buggyantott tojásra sem kell pár percnél több időt szánnunk, és már tálalhatunk is. Kiadós, ízletes, egyszerű!
Kelkáposztás-szalonnás tészta buggyantott tojással
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A kelkáposztát és a császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra.
Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, és kezdjük el sütni. Amikor már szép színt kapott, adjuk hozzá a kelkáposztát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, hogy a káposzta kellően roppanós maradjon.
Közben enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát, majd szűrőkanállal szedjük ki a főzővízből, kicsit csepegtessük le, majd adjuk hozzá a kelkáposztás szalonnához.
Forgassuk alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.
A buggyantott tojáshoz egy edényben forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele egy teáskanál ecetet.
A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forrásban lévő vízbe. (Mielőtt beleöntenénk a tojást, keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele. Így szép, formás buggyantott tojást kapunk.) Ezután mérsékeljük a hőfokot, és a gyöngyöző vízben főzzük 3-4 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon. Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és hagyjuk lecsepegni.
Tálaláskor szedjük a kelkáposztás-szalonnás tésztát tányérra, majd helyezzük rá a tojást. Ízlés szerint frissen őröljünk rá borsot, majd úgy kínáljuk.