A csirke az egyik legkedveltebb húsféle, leginkább a gyerekek és a hölgyek körében, férfiember, ha húsevő, cuccosabb húst kedvel inkább, bár jól fűszerezve, szaftosan elkészítve – például fasírtnak – vetekszik bármilyen hússal.
A csirkecomb a legszaftosabb része a szárnyasnak, a csontoknak köszönhetően ízletesebb is, és rengeteg módon elkészíthető, akár ropogósra sütve finom fűszerekkel, akár töltve, de paprikás csirkéhez is ideális éppen szaftossága miatt. A combokat ki is filézhetjük, és ledarálva tökéletes alapanyagot kapunk belőle húspogácsához, fasírthoz.
A mi változatunkba került egy kis reszelt sárgarépa is, ami egyrészt lazítja a húst, másrészt még ízeletesebbé és szaftosabbá teszi, ráadásul egészségesebb is. És ha már egészségesebb: készíthetjük zsemle vagy zsemlemorzsa helyett zabpehellyel, ami a tojással tökéletesen összetartja a húsgombócokat, kicsit dúsítja, és így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az ízesítéshez mindenki saját kedvenceit használja: a húsmassza valójában semleges, így bármilyen irányba elvihetjük a kis fasírtok ízvilágát. Lehet mediterrán, ha rozmaringot, kakukkfüvet vagy provence-i fűszerkeveréket adunk hozzá, de curryvel, őrölt vagy friss, felaprított korianderrel ázsiai hangulatot adhatunk neki, készíthetjük magyarosan, pirospaprikásan. Mi egy kis fokhagymával, pirospaprikával és az egyik kedvenc fűszerünkkel, római köménnyel ízesítettük, valamint egy kis petrezselyemmel. Isteni finom, akár salátával, de főzelék vegyes párolt zöldség mellé is igen jól passzol.
Csibefasírt zöldségesen
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst felkockázzuk, majd ledaráljuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a felütött tojásokat, sóval, borssal, pici paprikával, római köménnyel és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, akkor zsemlemorzsát vagy finomabb szemű zabpelyhet keverünk bele.
Kis gombócokat formázunk a masszából vizes kézzel, kicsit lelapogatjuk, és ujjnyi forró olajban időnként megforgatva pirosra sütjük.