Egyre több és többféle ázsiai étterem jelenik meg nálunk is: az elterjedtebb kínai, a trendi japán és izgalmas indiai helyek után felbukkantak a thai konyha fogásait kínáló éttermek is, amelyeknek nagy előnyük, hogy pár perc alatt és frissen készítenek mindent, a legtöbb helyen egy üvegfalon át nézhetjük is, ahogy a szakács tevékenykedik, sőt el is leshetjük a fortélyokat.
A thai konyha legismertebb étele minden bizonnyal a pad thai, vagyis az eredetileg sült rákkal és aprított mogyoróval, korianderrel készülő sült tojásos rizstészta, amit friss lime-mal tálalnak. Természetesen nem csak garnélával tálalható, tökéletes a csirkés, marhahúsos vagy tofus változat is. Gyors és egyszerű fogás, ami otthon is könnyedén elkészíthető, csupán néhány extrább alapanyagra van szükség – ami a keleti konyha kedvelőinek talán akad is otthon –, illetve egy wokra.
A tésztát nem kell főzni, csak forrázni, minden ugyanabban az egy wokban készül, viszont arra ügyeljünk, hogy egyszerre maximum két adagnyit süssünk, mert ha túl sok tészta kerül a wokba, akkor nem tud kellően pirulni és sülni!
Pad thai egyszerűen
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: Vizet forralunk, a tésztát egy nagyobb salátástálba tesszük, és a vízzel leforrázzuk, félretesszük.
A sárgarépát vékony csíkokra – julienne-re – vágjuk, az édeshagymát vékony félkarikákra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát felaprítjuk. A mogyorót apróra vágjuk, vagy darabosra mixeljük egy késes robotgéppel.
A wokot felhevítjük, kevés olajat öntünk bele, hozzáadjuk a fokhagymát és a garnélát, 1-2 perc pirítás után hozzáadjuk a répát, az édeshagymát és az újhagymát, ősszeforgatjuk, majd jöhetnek a szószok és a vízzel elkevert tamarind, egy pici barnacukor. Összeforgatás után hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekeverjük.
A tésztát kissé félrehúzzuk a wok egyik oldalába, beleütjük a szaba részbe a tojásokat, kicsit sütjük, összekeverjük, hogy rántottás legyen, majd összeforgatjuk a tésztával.
Tányérokba szedjük, megszórjuk a babcsírával, a felaprított korianderrel és tört mogyoróval, lime-gerezddel tálaljuk, amit fogyaztáskor természetesen ráfacsarunk a kellemesen fűszeres tésztára.