Írd be, mit keresel:

Pad thai, a leghíresebb thai tészta

Egyre több és többféle ázsiai étterem jelenik meg nálunk is: az elterjedtebb kínai, a trendi japán és izgalmas indiai helyek után felbukkantak a thai konyha fogásait kínáló éttermek is, amelyeknek nagy előnyük, hogy pár perc alatt és frissen készítenek mindent, a legtöbb helyen egy üvegfalon át nézhetjük is, ahogy a szakács tevékenykedik, sőt el is leshetjük a fortélyokat.

Cookta - 2016.08.26.
Pad thai, a leghíresebb thai tészta

A thai konyha legismertebb étele minden bizonnyal a pad thai, vagyis az eredetileg sült rákkal és aprított mogyoróval, korianderrel készülő sült tojásos rizstészta, amit friss lime-mal tálalnak. Természetesen nem csak garnélával tálalható, tökéletes a csirkés, marhahúsos vagy tofus változat is. Gyors és egyszerű fogás, ami otthon is könnyedén elkészíthető, csupán néhány extrább alapanyagra van szükség – ami a keleti konyha kedvelőinek talán akad is otthon –, illetve egy wokra.

A tésztát nem kell főzni, csak forrázni, minden ugyanabban az egy wokban készül, viszont arra ügyeljünk, hogy egyszerre maximum két adagnyit süssünk, mert ha túl sok tészta kerül a wokba, akkor nem tud kellően pirulni és sülni!

Forrás:
Cookta.hu

Pad thai egyszerűen

Hozzávalók 2 személynek:

  • 20 dkg rizstészta
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej édeshagyma
  • 15 dkg konyhakész garnéla (vagy akár csirke, tofu, tenger gyümölcsei vegyesen)
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 2 tojás
  • 1 marék szójacsíra vagy mungóbabcsíra
  • 1 marék sózatlan földimogyoró
  • 1/4 dl halszósz
  • 1/4 dl osztrigaszósz
  • 1 evőkanál tamarindpaszta kevés vízzel elkeverve
  • 1 teáskanál barnacukor
  • csili ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 1/2 lime
  • 1 csokor koriander

Elkészítés: Vizet forralunk, a tésztát egy nagyobb salátástálba tesszük, és a vízzel leforrázzuk, félretesszük.

A sárgarépát vékony csíkokra – julienne-re – vágjuk, az édeshagymát vékony félkarikákra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát felaprítjuk. A mogyorót apróra vágjuk, vagy darabosra mixeljük egy késes robotgéppel.

A wokot felhevítjük, kevés olajat öntünk bele, hozzáadjuk a fokhagymát és a garnélát, 1-2 perc pirítás után hozzáadjuk a répát, az édeshagymát és az újhagymát, ősszeforgatjuk, majd jöhetnek a szószok és a vízzel elkevert tamarind, egy pici barnacukor. Összeforgatás után hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekeverjük.

A tésztát kissé félrehúzzuk a wok egyik oldalába, beleütjük a szaba részbe a tojásokat, kicsit sütjük, összekeverjük, hogy rántottás legyen, majd összeforgatjuk a tésztával.

Tányérokba szedjük, megszórjuk a babcsírával, a felaprított korianderrel és tört mogyoróval, lime-gerezddel tálaljuk, amit fogyaztáskor természetesen ráfacsarunk a kellemesen fűszeres tésztára.

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.