A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a borsóleves, ami a legtöbb háztartásban szinte havi rendszerességgel kerül az asztalra. Mi most viszont a hagyományos receptet picit polcra tesszük, és egy különleges, krémes változatot készítünk helyette.
Bevalljuk, ha életünk hátralevő részében csak egyfajta levest ehetnénk, gondolkodás nélkül a borsólevesre szavaznánk. Főleg nyáron, a friss, zsenge zöldborsóból készített változatra, és simán bevállalnánk érte az órákig tartó pucolást is. Sajnos erre nincs lehetőségünk, ezért az év hátralevő szakaszában be kell érnünk a fagyasztott verzióval.
Borsólevest mégis télen-nyáron készítünk, sőt, sok családnál majdnem annyira alapvető hétvégi fogás, mint például a húsleves. Persze néha ezt is meg lehet unni… Ilyen alkalmakra remek választás ez a különleges zöldborsóleves, ami hidegen is és melegen tálalva is megállja a helyét!
Krémes zöldborsóleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy nagy tálban olajat hevítünk, és az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, egy percig pirítjuk, majd mehet rá a borsó, a zöldségalaplé és a fűszerek. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul, majd levesszük a tűzről.
Ha a leves kissé kihűlt, leturmixoljuk. Ha túl sűrű, nyugodtan adjunk még hozzá az alapléből.
A leturmixolt borsólevest felforraljuk, és fűszerezzük, ha még szükséges.
Fogyaszthatjuk azonnal, de hidegen, egy kis mentalevéllel megszórva is nagyon finom!