A cobbler egy nagyon egyszerű gyümölcsös sütemény, ami Amerikából származik, de az oda betelepülő hollandoknak köszönhetjük. Aki nem szeret a tésztarétegek nyújtásával bajlódni, de rajong a pitékért, most megtalálta a számára tökéletes receptet.
A cobbler eredetileg egy speciális sütőedény, aminek a tetejét úgy zárták le, hogy kisebb, gömbölyű köveket raktak rá nehezékként, így került a kemencébe. A sütemény megjelenésében hasonlít rá, mivel a könnyű, nem formázható tésztát kanállal szaggatják a gyümölcs tetejére.
Ebben a sütőtálban készülő süteménynek lényege a gyümölcs, amit szezon szerint variálhatunk az első gyümölcsöktől az utolsókig, vagyis epertől szilváig bármi kerülhet a kivajazott pitetálba vagy tepsibe. Érdemes egy kicsit fűszerezni vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel – melyik gyümölcshöz mi illik a legjobban.
A tésztát is lehet variálni, gazdagítani például darált mandulával, mogyoróval, esetleg kevés zabpehellyel vagy aprított aszalt gyümölccsel, csokicsipsszel, a lényeg annyi, hogy kanalazható állagú maradjon. Ha inkább morzsásabb, ropogósabb, gyümölcsös desszertet készítenénk, az már a crumble, vagyis a morzsasüti.
A cobbler langyosan tálalva a legfinomabb egy gombóc fagyival vagy egy kis vaníliaszósszal, de hidegen is nagyon kellemes, akár egy kerti parti vagy grillezés könnyű zárófogásaként.
Őszibarackos cobbler
Hozzávalók:
Elkészítés: Az őszibarackokat meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és egy kivajazott sütőtálba tesszük, egyenletesen elrendezzük, majd ráreszeljük a meghámozott gyömbért, és megszórjuk a vaníliás cukorral.
A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vajat egy tálba kimérjük, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínnel elhabart tojást, és alaposan összekeverjük. A masszából kanállal halmokat pakolunk a gyümölcs tetejére úgy, hogy kb. mindenhol fedje.
175 fokra melegített sütőbe toljuk, és 35–40 perc alatt megsütjük.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyitól nem sértődik meg…