Írd be, mit keresel:

Egyszerű nyári pite: őszibarackos cobbler gyömbérrel

A cobbler egy nagyon egyszerű gyümölcsös sütemény, ami Amerikából származik, de az oda betelepülő hollandoknak köszönhetjük. Aki nem szeret a tésztarétegek nyújtásával bajlódni, de rajong a pitékért, most megtalálta a számára tökéletes receptet.

Cookta - 2016.08.28.
Egyszerű nyári pite: őszibarackos cobbler gyömbérrel

A cobbler eredetileg egy speciális sütőedény, aminek a tetejét úgy zárták le, hogy kisebb, gömbölyű köveket raktak rá nehezékként, így került a kemencébe. A sütemény megjelenésében hasonlít rá, mivel a könnyű, nem formázható tésztát kanállal szaggatják a gyümölcs tetejére.

Ebben a sütőtálban készülő süteménynek lényege a gyümölcs, amit szezon szerint variálhatunk az első gyümölcsöktől az utolsókig, vagyis epertől szilváig bármi kerülhet a kivajazott pitetálba vagy tepsibe. Érdemes egy kicsit fűszerezni vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel – melyik gyümölcshöz mi illik a legjobban. 

A tésztát is lehet variálni, gazdagítani például darált mandulával, mogyoróval, esetleg kevés zabpehellyel vagy aprított aszalt gyümölccsel, csokicsipsszel, a lényeg annyi, hogy kanalazható állagú maradjon. Ha inkább morzsásabb, ropogósabb, gyümölcsös desszertet készítenénk, az már a crumble, vagyis a morzsasüti.

Forrás:
iStock

A cobbler langyosan tálalva a legfinomabb egy gombóc fagyival vagy egy kis vaníliaszósszal, de hidegen is nagyon kellemes, akár egy kerti parti vagy grillezés könnyű zárófogásaként.

Őszibarackos cobbler

Hozzávalók:

  • 60 dkg őszibarack
  • diónyi vaj
  • diónyi gyömbér
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: Az őszibarackokat meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és egy kivajazott sütőtálba tesszük, egyenletesen elrendezzük, majd ráreszeljük a meghámozott gyömbért, és megszórjuk a vaníliás cukorral.

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vajat egy tálba kimérjük, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínnel elhabart tojást, és alaposan összekeverjük. A masszából kanállal halmokat pakolunk a gyümölcs tetejére úgy, hogy kb. mindenhol fedje.

175 fokra melegített sütőbe toljuk, és 35–40 perc alatt megsütjük.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyitól nem sértődik meg…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.