Írd be, mit keresel:

Nyár üvegbe zárva: paradicsomszósz házilag

Akár töltött paprikát akarunk csinálni, akár egy jó paradicsomlevest vagy egy olasz spagettit, mindig áldás a spájzból elővenni a saját magunk alkotta paradicsomszószt. 

Cookta - 2016.08.28.
Nyár üvegbe zárva: paradicsomszósz házilag

Tudom, hogy lehet kapni készen, de szerintem sokkal finomabb a házi, amit nem nagy kunszt elkészíteni. Ha a kertünkben nem győzzük szüretelni az illatos, piros, csodás darabokat, vagy a piacon nem tudunk ellenállni a zamatos, napérlelte példányoknak, a legjobb, ha paradicsomszószt főzünk belőle, természetesen csak a télire eltett lecsó után!

Forrás:
iStock

A hozzávalók
Sok-sok paradicsom!

Az előkészület
A paradicsomot meg kell hámozni. A legtöbb házitündérnek itt szokott elmenni a kedve az egésztől, pedig van egy nagyon egyszerű módszer erre. Tegyünk fel egy lábos vizet főni. A paradicsomok tetejét egy kicsit vágjuk be, majd fél percre dobjuk a forró vízbe. Amint kivettük, hagyjuk egy kicsit hűlni, és a héja most már könnyedén lehúzható. 

Az aprítás
Attól függ, mit szeretnénk eltenni. Ha homogén szószt, akkor a paradicsomokat legegyszerűbb leturmixolni vagy nagyon apró kockákra vágni. Ám ha nagyobb darab paradicsomokat szeretnénk majd előhalászni télen, akkor elég, ha félbe vagy negyedbe vágjuk őket. 

A főzés
Ezután mehetnek az üres lábosba, ahol nagyon kis lángon kieresztik a levüket. Ha natúr szószt akarunk, nem is kell hozzáadnunk semmit. Ha viszont szeretnénk kicsit édesebbre vagy sósabbra, bazsalikomosabbra csinálni, akkor keverjük hozzá a fűszereket. (Fűszerezni utólag is lehet, így szerencsésebb, ha inkább teljesen natúr hagyjuk.) Miközben fő, figyeljünk rá, le ne égjen az alja. Időnként óvatosan forgassuk át. Ha kellően megfőtt, elkezdhetjük átmerni az üvegekbe. Itt is az a szabály, ami a lecsónál, hogy akár ki is csoroghat a tetején, de színültig szedjük. Amint tele van, gyorsan lefóliázzuk, és rátekerjük a fedőt, és máris mehet a dunyhák közé, hogy minél lassabban hűljön ki. Alaposan dunsztoljuk be, alulról, felülről, sok réteggel takargassuk be. Ha ügyesen csináljuk, akár 3-4 nap is kell majd, hogy kihűljenek. Így nem tudnak baktériumok képződni benne, amitől megromlanának. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.