Csirke és gomba, két kedvenc egy gyors fogásban, de ünnepi alkalomra is megállja a helyét, főleg tejszínnel selymesítve. Ami viszont igazán finommá teszik, az a kakukkfű és a kevés fehérbor.
A fehérbor nagyon jól illik a gombához és a csirkemellhez is, alkoholtartalma természetesen elfő, mire elkészül az étel, csak kellemes illata gazdagítja ezt a ragut, a kakukkfű pedig kissé mediterrán hangulatot ad neki. A tejszínben puhuló csirkemell omlós lesz, míg a szaft sűrű, még liszt vagy keményítő hozzáadása nélkül is.
Bármilyen alkalomra készítsük is, mindenképpen olyan körettel tálaljuk, ami könnyen felveszi a szaftot, hogy egy csepp se menjen belőle kárba. Tökéletes hozzá a párolt rizs vagy a bulgur, de galuska vagy főtt tészta is jó kísérője lehet. Ha ünnepibb alkalomra vagy vacsorára készítjük, egy pohárka fehérbort ajánlunk mellé…
Tejszínes-gombás csirkemell
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megmossuk, a szárak végét levágjuk, majd a méretüktől függően szeleteljük vagy negyedeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A csirkemelleket 4-5 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, a csirkemelldarabok minden oldalát pirulásig sütjük, majd egy tálra kiemeljük. A visszamaradt olajhoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, kicsit dinszteljük, majd a gombát is hozzáadjuk, kevergetve megvárjuk, míg egy kicsit összeesik. Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, majd 1-2 perc forralás után a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd visszatesszük bele a csirkemellet, összeforgatjuk, és alacsony hőfokon lefedve 10 percig pároljuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük, majd tálalhatjuk is ízlés szerinti körettel.