Köztudott, hogy akiket valamilyen betegség arra kényszerít, hogy csak pépeset egyenek, bármit is pépesítenek össze, lefogynak. Na de hogyan működik?
Miért fogyaszt a pépes étel?
– Mert a hozzáadott folyadékmennyiség miatt ugyanaz a kalória nagyobb térfogatban kerül be, így hamar megtölti a gyomrot.
– Az ételek könnyen keverednek a gyomor- és bélnedvekkel, megemésztésük könnyű és gyors.
– Hamar kiürülnek a szervezetből, így alig van idejük felszívódni, és a puffadás is elmarad.
– Mert az összekevert ízek és a látvány egyhangúsága miatt nincs olyan nagy étvágyunk.
Mire kell figyelni?
– Fontos, hogy ne akarjunk túlságosan alacsony tápanyagtartalmú ételeket enni a fogyás miatt, mert amúgy is nehezen maradnak meg az emberben a tápanyagok a pépesített bevitel után.
– Együnk bátran húsokat, szénhidrátot, bármit, amit a szervezetünk kíván.
– A kúra idején ajánlott valamilyen komplex vitaminkészítményt szedni.
– Mivel a bélaktivitás lecsökken, a folyadékban dús ételek mellett is gyakori a székrekedés. Ilyenkor többször ajánlott gyümölcspürét enni.
Vigyázat! Ez a diétát fogyókúrához csak azok alkalmazzák, akik egyébként teljesen egészségesek, nem szoptatnak és nincsenek áldott állapotban. Legfeljebb egy hétig alkalmazható, máskülönben súlyos hiánytünetek léphetnek fel.
Hogyan főzzünk?
– Bármit főzhetünk, ha utána leturmixoljuk, majd felhígítjuk.
– A hígítás történhet vízzel, alaplével, gyümölcs- vagy zöldséglével, szójatejjel, kókusztejjel, tehéntejjel.
– A sűrítés elérhető például az adott étel pürésítésével, zselésítéssel, bármilyen gabonadarával, liszttel, krumplival, sárgaborsóval, rizsnyákkal…
– Szinte bármelyik főzelékből és levesből készíthető pép egyszerű turmixolással, szitán való áttöréssel.
Tippek reggelihez
– Kakaó vagy tejeskávé
– Zabpehely puhára főzve, akár átturmixolva sok sovány tejjel
– Turmixolt gyümölcsökkel elkevert joghurt
Tippek tízóraihoz
– Almapüré kompótból
– Főttzöldség-turmix joghurttal hígítva
– Paradicsomlé vagy narancslé
Tippek ebédhez
– Sült csirkemell, főtt sárgarépa, főtt krumpli és tej összeturmixolva
– Sült csirkecomb bőre nélkül, joghurt, tej, krumpli, fokhagyma összeturmixolva
– Sütőtökpüré zöldségleves levével, kevés tejjel
– Borsófőzelék, spenótfőzelék, sóskafőzelék vagy sárgaborsófőzelék leturmixolva, ha kell, szitán áttörve
Tippek uzsonnához
– Banán és narancslé összeturmixolva
– Joghurt gyümölcspürével összekeverve
– Készen kapható bármelyik bébiétel
Tippek vacsorához
– Rizzsel, hagymával főtt darált hús turmixolva, bazsalikomos paradicsomszószban
– Tejfölös, joghurtos (sós vagy édesítős, fahéjas) túrómix iható hígságúra készítve
– Csőben sült brokkoli (rizs, darált hús, brokkoli) leturmixolva, joghurttal felhígítva
Betegeknek is ajánlott!
A pépes diétát elsősorban olyan betegek táplálásához fejlesztették ki, akik valamilyen gyomor- vagy bélrendszeri kórban szenvednek, esetleg az ínnyel, a fogakkal vagy a nyelőcsővel kapcsolatos problémáik vannak. Számukra tökéletes a fenti diéta azzal a kitétellel, hogy kevésbé fűszeresen főzzünk, soha ne használjunk csípős adalékanyagokat, és igyekezzünk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget tenni az ételekbe, hogy a tápanyagtartalmuk megnőjön. Ha a pépes diétát nem a fogyókúra, hanem a gyógyulás idején alkalmazzuk, fogyaszthatunk tejbe vagy kakaóba áztatott, teljesen elpuhult zsömlét vagy kekszet is. Az ízesítéshez több cukrot, mézet, nyersen facsart narancsot és citromot használjunk, a könnyebb széklet végett pedig együnk híg szilvalekvárt.