A pizza a világ legkedveltebb étele, na jó, legalábbis Európában és Amerikában. Ugyanebből az alaptésztából készül a kevésbé ismert kenyérlángos is, a focaccia.
Egy kis olajjal gazdagított kenyértészta az alap, amin nincs paradicsomszósz és feltét, de lehet ízesíteni a tésztát, és a tetejére is kerülhet ez-az. Mivel vékony, lapos ez a kenyérféle, gyorsan megsül, akár nagyobb lepényként is süthetjük, majd szeletelve vagy cikkekre vágva tálaljuk, de készíthetünk kisebb, tenyérnyi kis lángosokat is belőle.
Számtalan módon variálhatjuk, a legegyszerűbb egyszerűen egy kis sóval és bazsalikommal megszórva, de kerülhet rá vagy a tésztájába egy kis finomra aprított vagy darabolt aszalt paradicsom, olajbogyó, ringli, kapri, de akár friss paradicsom, kakukkfű, zsenge hagyma, lilahagyma is.
Liszt, víz, só, élesztő, kis olívaolaj az alap, nagyon jó szendvicsalap, salátához szuper kísérő, az ízesítésnek és a gyors sütésnek köszönhetően jobb, mint a klasszikus házi kenyér.
Focaccia (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést kavarunk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és az olajat, a szélére szórjuk a sót és a zöldfűszert, és kézzel elkezdjük összedolgozni. Amint összeáll a tészta, folytathatjuk a munkapulton, ha egyszerűbb, kb. 8–10 perc alatt kidolgozzuk. Bucivá formázzuk, és a keverőtálban, konyharuhával letakarva 30 percet langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, kicsit átgyúrjuk, majd sütőpapíron kinyújtjuk vagy kézzel körré nyomkodjuk, sütőlapra tesszük. Fűszerrel megszórjuk vagy olajbogyót, kaprit, finomra vágott ringlit szórunk rá, és még 15 percet kelesztjük.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és attól függően, hogy egy nagy vagy több kis lángost formáztunk, 10–15 perc alatt megsütjük.