Írd be, mit keresel:

Mézédes finomság – baklava házilag pofonegyszerűen

Mézes, édes, ellenállhatatlan finomság, amit ezer módon készítenek a Közel-Keleten és a balkáni országokban, egyszerre ropogós és krémes – az igazi tömör gyönyör!

Cookta - 2016.08.31.
Mézédes finomság – baklava házilag pofonegyszerűen

Ropogósra sült hajszálvékony tésztalapok darált csonthéjassal rétegezve, vajjal gazdagon, a sütés végén, még forrón mézes sziruppal meglocsolva: ennyi csupán a keleti csemegék legkedveltebbjének receptje. Leggyakrabban dióval készül, de isteni pisztáciával vagy mandulával is, mondjuk jóval költségesebb, de a diós változat sem okoz majd csalódást.

Szerencsére a készen kapható réteslapoknak köszönhetően ma már pillanatok alatt elkészíthető ez a keleti ínyenc desszert házilag is, régebben nagy kihívás volt a szinte átlátszó vékonyságú tésztalapok nyújtása, készítése…

A közel-keleti és balkáni, török, görög, arab, örmény, bolgár kedvenc sütemény kakaós-csokis változatban is készíthető, a rétegekre egyszerűen csak szitáljunk kevés kakaót egyenletesen, majd a sütés után ugyanúgy öntözzük meg a sziruppal – amit ebben az esetben ne citrom, hanem narancs levével ízesítsünk.

Forrás:
iStock

Baklava

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 40 dkg darált dió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 20 dkg vaj
  • A sziruphoz:
  • 2,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 1 teáskanál vanília-esszencia
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk. Egy tepsit kikenjük vajjal, majd réteslapot teszünk bele, ezt is lekenjük vajjal, újabb réteslap kerül rá, majd kevés olvasztott vaj, majd az őrölt fahéjjal elkevert darált dióval megszórjuk. Újra két réteg vajazott réteslap jön, majd darált dió, és így folytatjuk, míg tartanak az alapanyagok, a tetejére két vajjal lekent réteslap kerüljön. Egy éles késsel felkockázzuk, de még inkább rombuszokra vágjuk – először csíkokra, majd ferdén szeletelve.

180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük.

Közben a sziruphoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, 5 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és amikor már kicsit hűlt, hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és a vanília-esszenciát. A citrom héját is belereszelhetjük.

A sütőből kivett forró baklavát egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.