Írd be, mit keresel:

Ellenállhatatlan és mindenmentes gofri

Igen, létezik ilyen, bár elsőre furcsa ellentmondást sejthetünk. Az igazság az, hogy ha valaki szeret főzni és enni, de szigorú diétára szorul, akkor jó esetben nagyon kreatívan kitapasztalja a tökéletes receptet. Így tette Zita is, a The Puur blog szerzője, egy receptjét most meg is osztotta velünk.

Cookta - 2016.09.01.
Ellenállhatatlan és mindenmentes gofri

„A sejtésem beigazolódott: a szüleim is megerősítették, hogy régi híres gofriszerető család sarja vagyok, nem hiába tekintettem hát már-már missziómnak a tökéletes, mindenmentes gofrirecept kifejlesztését. Vettünk is pár hónapja egy gofrisütőt, hogy nekiláthassunk a különböző receptvariációk és lisztkombinációk tesztelésének. Szerencsére a családban senki nem rótta fel soha a megszaporodott gofri-esteket. Pedig nem egy próbálkozásról volt szó, hiszen a célom nem merült ki a minden szokásos kritériumnak megfelelő, tehát egy glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes, inzulinrezisztancia-barát gofrirecept kialakításában, azt is szerettem volna, hogy az íz, az állag és a kezelhetőség mind tökéletes legyen.

Most, hogy már megvan a minden szempontból szuper recept, csak azt kell eldönteni, hogy mikor ne együnk gofrit. Őszintén szólva én bármikor képes lennék rá, még a hosszú hétvégés nyaralásunkra is elvittem a gofrisütőt. Mit ér az élet, ha ki kell bírni 3,5 napot gofri nélkül? 

Forrás:
Zirnstein Zita

Egyébként külön köszönet illeti anyukámat, aki a kísérletezési fázis egyik epizódja alkalmával részt vett a sütésben, és még akkor is lelkesen vakargatta a letapadt gofridarabkákat a sütőről, amikor nekem már kedvem lett volna kidobni az egészet a kukába. 

Tápanyagtartalom és egyéb tulajdonságok

Ahogy már említettem, ismét egy The Puur-féle mindenmentes receptről van szó, ami azt jelenti, hogy az elkészült gofri nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, kukoricát, cukrot és élesztőt sem, emellett pedig könnyen beépíthető a PCOS- és inzulinrezisztancia-diétába is. A recept összesen 226 g szénhidrátot tartalmaz, nekem ennyi tésztából 8 gofricsillag lett a végén. Tehát egy gofricsillag, ami 5 kis gofriszívből áll, összesen 28 g CH. Nagyon laktató, még Péter sem tudott eddig együltő helyében egy csillagnál többet enni jó szívvel (és gyomorral).

A tojást a hajdinaliszt és a lenmagtojás kettőse helyettesíti, a kritikus alapanyagok megfelelő arányainak köszönhetően pedig a tészta nem ragad le, könnyen leválik a sütőről, amint kész. Nagyjából 7-8 perc kell minden adagnak teljes hőfokon ahhoz, hogy elérje a megfelelő állagot: ekkor már egy könnyen kivehető, kívül ropogós, belül puha gofrit kapunk. Én rajongok ezért a roppanós külsőért, de ha te a puha gofrit részesíted előnyben, érdemes már előbb kivenni a sütőből.

Amennyiben nem kell figyelned a szénhidráttartalomra, akkor elég egyféle lisztet használnod: ebben az esetben a hajdinát javaslom. Viszont ha sokallod a 28 g CH-t, akkor sem kell más recept után nézned, csak a mandulaliszt arányát növelned a receptben.

Forrás:
Zirnstein Zita

Az aszkorbinsavról

Többen kérdezték, hogy miért használok aszkorbinsavat (vagyis C-vitamint) a receptjeimben. Ennek több oka is van: egyrészt mivel általában szódabikarbónával dolgozok, szükséges némi sav is ahhoz, hogy a szódabikarbóna „beinduljon”. Ez lehet pár csepp citromlé, egy-két evőkanál almaecet vagy egyéb alternatíva is, de mivel nálunk mindig van otthon C-vitamin por formában és nagy kiszerelésben, ezért azt használom. A másik indokom az, hogy több helyen is olvastam az aszkorbinsav sütésnél kifejtett áldásos hatásairól, miszerint kevésbé morzsolódó, viszont annál puhább lesz a a végeredmény.

Nálam bevált, de nem muszáj ragaszkodni hozzá. Egyébként gyógyszertárban és bioboltban is lehet kapni C-vitamin-port, aminek az ára is sokkal barátságosabb a tablettás változatnál.

Gofri mindenmentes változatban

Hozzávalók:

  • 2 dl szóda
  • 3 dl mandulatej (vagy tetszőleges magtej)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 g aszkorbinsav (vagy 2 evőkanál almaecet, pár csepp citromlé)
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)
  • 5 dkg barna rizsliszt
  • 15 dkg hajdinaliszt
  • 10 dkg kölesliszt
  • 10 dkg mandulaliszt

Elkészítés: Először keverjük össze a folyékony hozzávalókat egy nagy tálban, majd adjunk hozzá minden mást is. Keverjük csomómentesre, majd hagyjuk pár percig állni a tésztát.

Amíg a tészta pihen, melegítsük elő a gofrisütőt. Fontos, hogy az első gofri előtt egy pici olívaolajat vagy kókuszzsírt tegyünk a sütő felületére. Ez a második gofritól kezdve már nem lesz szükséges, de az elsőnél elengedhetetlen.

Süssük aranybarnára a gofrikat, nekem általában 8-9 perc kell a sikerhez.
Tálalhatjuk ízlés szerint gyümölccsel, csokiöntettel, vagy akár sós ízvilágú feltéttel is (pl. humusszal, zöldségkrémmel).

Tipp: Ha mégis leragadna a gofri, használj több olajat, de kipróbálhatod a durvábbra őrölt lenmaglisztet is a következő sütésnél, nekem az jobban bevált.”

Forrás:
Zirnstein Zita

A receptet és a fotót Zirnstein Zita küldte. Köszönjük!
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.