A pizza az egyik legkedveltebb étel, a sült zöldség pedig a legegyszerűbb. A zsenge tök hófehér húsa adta az ötletet, hogy tészta helyett pizza alapja legyen.
Egyszerű és gyors fogás, szinte bármi kerülhet rá, mint az igazi pizzánál – de sokkal gyorsabb és kalóriaszegényebb, mondhatnánk azt is, hogy szénhidrátszegény és gluténmentes. Ha ezek a szempontok nem számítanak, akkor a finomsága és jól variálhatósága legyen a meggyőző érv mellette, és talán még a zöldségellenes gyerekek sem állnak ellen neki.
A zsenge tököt hámozás nélkül ujjnyi karikákra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan lerakjuk, akár körkörösen, akár négyzetesen. Finoman sózzuk, majd vékonyra szeletelt paradicsommal kirakjuk a tetejét, meghintjük bazsalikommal és oregánóval. Ezután körbenézünk a hűtőben, és amit megkívánunk, mehet is a tetejére: lehez ez szeletelt sonka, szalámi, kevés tonhal vagy főtt tojás, kukorica, vékony karikára vágott kolbász, hagyma, újhagyma, konzerv gomba… Tökéletes minden maradék!
A tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, de morzsolhatunk rá kéksajtot, tépkedhetünk rá mozzarellát, akár minden kis darabka maradék sajtot eltüntethetünk ebben a fogásban.
A hamis pizzánkat 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15–20 perc alatt megsütjük, majd szeletelve tálaljuk.