Az elmúlt héten szörnyű tragédia történt Olaszországban: súlyos földrengés rázta meg Amatrice városát és a környező Lazio régiót. Közel 300 ember veszítette életét, sok ezren maradtak hajlék nélkül. A világ szakácsai összefogtak, hogy segítsenek a bajba jutottakon, magyarok is csatlakoztak hozzájuk.
A segítség ötletes és fantasztikus. Amatrice városának egyik jellegzetes és kedvelt fogása a világszerte ismert pasta all' Amatriciana, amit most rengeteg étterem felvett a kínálatába, és ha valaki ezt rendeli, az árát – vagy annak egy részét – segélyadományként eljuttatják az olasz régióba.
Egyszerű, de igazi, többszáz éves olasz fogás, amit valaha a pásztorok készítettek maguknak füstölt tokaszalonnával, bazsalikommal és parmezánnal, jó tartalmas, emberes étel volt, ami csak később vált paradicsomossá és jóval könnyebbé, ez a változat ismert ma Amatriciana néven.
A szentendrei Aranysárkány Étterem is csatlakozott a kezdeményezéshez, ráadásul egy pohár magyar fehérbort is kínálnak a finom olasz tészta mellé – az összefogás jegyében: „Szeptember végéig étlapon tartjuk a legsúlyosabban sérült olasz kisváros, Amatrice kedvelt tésztaételét, a Pasta all' Amatricianát. Ha ezt a ragyogó paradicsommártással, ropogósra sütött tokaszalonnával, friss bazsalikomlevéllel és reszelt parmezánnal készített fogást választja, akkor nemcsak megidézi a csodálatos olasz vidék hangulatát és a virtuóz helyi konyhák házias ízét, hanem segít is az áldozatok, a sérültek, a földönfutóvá vált emberek családjain. Kérje felszolgálóinktól ebédre vagy vacsorára a Pasta all' Amatriciana tésztaételt, és mi minden adag után két eurót átutalunk a Magyar Vöröskeresztnek, amely eljuttatja a pénzt rászoruló olasz barátainknak."
Irány Szentendre egy finom olasz ebédért vagy vacsoráért, mindenki jól jár!