Írd be, mit keresel:

Milyen az igazi milánói?

A milánói sertésborda nálunk ismert és kedvelt fogás, de Milánóban hiába is keresnénk, ilyen fogást egészen biztosan nem fogunk találni. Valami hasonlót igen – na de akkor milyen az igazi?

Cookta - 2016.09.04.
Milyen az igazi milánói?

A milánói sertésborda nálunk milánói makarónival tálalt rántott hús, márpedig nemcsak Milánóban, de Olaszországban sehol nem esznek rántott húst tésztával, ugyanis a tésztaétel náluk csak önmagában létezik, első fogásként fogyasztják, mint mi a levest. 

Rántott húst viszont fogunk találni, mégpedig elképesztően finomat, ugyanis ők találták ki. Igen, igen, a bécsi szelet Milánóból származik! Gyakran liszt nélkül, csak tojás és reszelt parmezánnal kervert zsemlemorzsa kerül a bundába, de létezik lisztes változat is. Na de hogy lett milánóiból bécsi? A dolog úgy történt, hogy Milánó osztrák megszállásakor Joseph Radetzky marsall annyira megkedvelte az aranyló bundában kisütött húst, hogy magával vitte a receptet, ami gyorsan meghonosodott a Bécsben, és innen ismerte meg a nagyvilág.

Forrás:
iStock

A jó„"costoletta alla milanese” borjúhúsból készül, csakúgy, mint az igazi Wiener Schnitzel, vagyis a bécsi szelet, de mivel ez gyakorlatilag megfizethetetlen, készíthetjük tetszőlegesen más húsból is.

Milánói rántott szelet

Hozzávalók:

  • 4 szép vékony szelet hús
  • só, bors
  • 1 tojás
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa és reszelt parmezán a panírozáshoz
  • vaj és olaj a sütéshez
  • 1 citrom a tálaláshoz

Elkészítés: A húszeleteket – ha szükséges – kiklopfoljuk, ha nem, akkor kés fokával kissé megütögetjük, hogy a rostok kissé fellazuljanak, majd sózzuk, borsozzuk.

A tojást egy tálban kevés sóval villával felverjük. A zsemlemorzsát és a reszelt parmezánt fele-fele arányban egy tányérban elkeverjük. A panírozáshoz lisztet is előkészítünk egy támyérban, majd a hússzeleteket először a lisztben, majd a tojásban, végül a parmezános zsemlemorzsában megforgatjuk, és 15 percet a hűtőben pihentetjük.

Egy serpenyőbe olajat és vajat teszünk, felmelegítjük, majd a bundázott hússzeleteket aranyszínűre sütjük benne, egyszer megfordítva, csipesszel vagy két villával, de nem szúrva bele a húsba.

Lecsepegtetjük kivételkor, majd papírtörlére szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. 

Tálaláskor citromlével megcsepegtetjük. Salátával, párolt vagy sült zöldséggel, ízlésünk szerinti körettel tálaljuk – de nem paradicsomos tésztával. 😉

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.